torsdag 20 februari 2014

Förr eller senare exploderar jag som film!

Å Herregud vad jag ser fram emot det här!

Detta var en av förra årets stora bokupplevelser för mig! Så här skrev jag om boken:

John Greens Förr eller senare exploderar jag har fått mig att skratta och gråta, kanske mest gråta. För å, så fint och å, så himla bra, definitivt det bästa i år. När jag stängde boken och lade den på mitt sängbord var min kudde blöt av tårar och jag fick hulkande gå och snyta mig. Detta är en bok som jag inte kommer att glömma, inte på länge, länge, troligtvis aldrig. Men det är ändå ingen snyftare, det handlar om kärlek, jävlarannama och livsglädje.

Hazel Grace Lancaster är 17 år och vet att hon kommer att dö, hon har redan varit pågång flera gånger. Den här berättelser börjar när hon är på ett av stödgruppen för unga cancersjukas möten. Hon tycker det är pest och pina att gå dit men hennes mamma tycker det är bra för henne, så alltså är hon där. Just denna gången är det en kille med som hon aldrig har träffat tidigare, han heter Augustus Waters och är just nu cancerfri. Han är med mest som stöd för en kompis. Augustus och Hazel får ögonkontakt och finner varandra med en gång. Här börjar en hejdundrandes kärlekshistoria!

Dessutom handlar det om Hazels oro för sina föräldrar, hur kommer det gå med dem när hon dör, för hon kommer att dö. Hennes mamma lever bara för henne och hennes pappa gråter så fort hon inte är inom husets fyra vägger (vilket inte är så ofta, hon slutade skolan för 3 år sedan och pluggar hemifrån. Därför har hon inte många vänner kvar, de träffas för sällan och är rädda för hur de ska behandla henne). Augustus vill att de ska bli mer än vänner, Hazel tvekar. Hon vet inte om hon kan såra honom genom att bli ihop med honom och sedan lämna honom. Hans förra tjej dog i cancer, ska det få hända igen?

Dessutom har en bok som heter "Ett storslaget lidande" en stor roll i boken. Tyvärr finns inte boken på riktigt och det är synd, den verkar hur bra som helst.


ISBN 9789163873669

måndag 17 februari 2014

Pappersstäder, John Green är tillbaka!

PappersstäderJag har väntat på Pappersväggar av John Green. Inte bara för att det var kö på boken på biblioteket, utan längre än så. John Green har blivit en favorit och efter Förr eller senare exploderar jag ville jag läsa mer av honom. Så nu äntligen har vi hängt hela helgen, jag, John Green och Quentin Jacobsen som är huvudperson i Pappersväggar. 

Quentin eller Q som han kallas har en allvarlig hang up på sin barndomsvän Margo Roth Spiegelman. Nu, på high school, är de inte vänner längre, hon hänger med det coola innegänget och Q gör det inte. Alltså stora barriärer för att ens komma nära henne.

Men en natt, helt utan förvarning, knackar hon på Qs sovrumsfönster och tar med honom ut i natten på en hämndaktion. Hennes kille har haft ett hemligt förhållande med hennes bästa vän, hennes andra bästis visste allt och Margo är sviken. De har en galen natt tillsammans och Q är lycklig.

Men dagen efter kommer Margo inte till skolan, inte nästa heller osv. Hennes föräldrar anmäler henne försvunnen och ingen vet var hon är. Men av en slump hittar Q ett meddelande eller ledtråd från henne som gör att han börjar följa hennes spår. Det ena leder till det andra och istället för att plugga inför slutprov och förbereda sig på stora balen letar Q efter Margo.

En Pappersstad är, enligt Green, något som kartritare använde sig av förr. För att ingen skulle kopiera deras kartor ritade de in städer eller gator som inte finns i verkligheten. Skulle de namnen dyka upp på någon annans karta kunde man ana att det var en kopia.


ISBN 9789163877360

  

fredag 7 februari 2014

Mörkrets tjänare

Mörkrets tjänare (kartonnage)
2004 läste jag Mörkrets tjänare av Holly Black och igår tyckte jag att det var dags att göra det igen. För Mörkrets tjänare är en sådan där bok man läser från början till slut utan att andas (nästan).

Kaye lever med sin supande, rocksjungande och impulsiva mamma. Hon är 16 år och har inte gått i skolan på två år, hon får jobba för att familjen ska ha pengar. Men en kväll när mammans band har spelat på ett ställe och håller på att plocka bort instrumenten, då dyker en mystisk kille upp och strax därpå försöker mammans kille döda mamman. Kaye och mamman flyttar till mormor, där har Kaye växt upp och hon bor gärna där. När Kaye var liten hade hon en hel fantasivärld där, hon pratade med älvor, troll och de var verkliga för henne. Nu har hon fattat att det bara var hennes fantasier.

Men Kaye har inte varit hos mormor länge förrän hon börjar förstå att det kanske inte var fantasier. På väg hem från sina kompisar en natt hör hon något som låter i skogen. Hon följer ljudet och hittar en kille som ligger skadad i gräset. Hon förstår med en gång att han är annorlunda, han är skadad, klädd i en svart rustning och håller en sabel i sin hand. Kaye hjälper honom och han lovar att komma tillbaka för att belöna henne.

Nästa dag hör hon av sina gamla vänner från barndomen, älvorna. De berättar att hon inte ska lita på den svarte riddaren, han tillhör de osaligas hov och dessutom har han dödat en av Kayes älvvänner. Kaye vet inte vad hon ska tro, men en sak är säker hon har väckt oknytens intresse och de behöver människoblod för att kunna fortsätta leva i fred.

Och så klart, gissa vilka som blir helt fantastiskt förälskade, fast de inte vet om de kan lita på varandra och fast att de är fiender!

Perfekt att läsa en tråkregning dag som idag!

P.S På svenska är bara första delen utgiven, på engelska finns det två till. Böckerna heter: Tithe, Valiant och Ironside.


ISBN 9129659337