torsdag 14 juli 2016

VirtNet-spelen: nivå: dödlig

På väg till jobbet hörde jag på radion att det finns ett nytt Nintendospel, Pokémon Go, där man spelar i verkligheten. Spelarna ska fånga, strida och träna virtuella Pokémon som liksom finns i den riktiga världen. Spelet har redan fått en hel del uppmärksamhet och kritik, bl.a. så leder jakten folk till lite konstiga och tvivelaktiga ställen och vad händer när man spelar och de personerna som är runt om inte är med?

I VirtNet-spelen av James Dashner (som skrivit Maze runner) har spelutvecklingen kommit myyyycke längre. Boken utspelar sig i en framtid där du som spelare kliver in i spelet som heter VirtNet. Där kan du vara med om allt och dessutom känns det som på riktigt. Dör du i spelet så vaknar du hemma i din spelstation (som är som en kista du ligger i). Men nu har en spelare som kallar sig Kaine börjat döda andra spelare på riktigt. Dör du i spelet så dör du i verkligheten. Det borde vara omöjligt, men det är det inte.

Michael är en väldigt duktig spelar, all ledig tid är han i VirtNet. Där har han också sina bästa kompisar Sarah och Bryson, de har aldrig setts i verkligheten utan umgås där. De tänker - Varför träffas i den vanliga tråkiga världen när man kan vara var som helst och göra vad som helst på nätet?

Men när Michael blir vittne i Virtnet till att en tjej tar sitt liv på riktigt, dras han och kompisarna in i jakten på att hitta Kaine. VirtNet har sett att de är duktiga kodare och att de skulle kunna spåra upp Kaine i VirtNet och förstöra honom och det han har programmerat. De vet inte vad Kaine planerar men de förstår att det är något stort och att han måste stoppas. Michael och de andra tycker det är hur spännande som helt och att det känns som om spelet blivit ännu bättre. Men ganska snart förstår de att de kan kosta dem allt och att döden kanske inte är det värsta.

Riktig rykande action och har du läst Maze runner så kommer du känna dig hemma i Virtnet. Där är det också ganska blodigt, våldsamt och du vet inte vem du kan lita på eller vad som är sant. Det kommer dessutom fler delar och det är tur. Boken slutar nämligen med en riktig vändning och man sitter där bara och -Vaaaaa!? och Gaaahhh!!



 
 
ISBN 9789155263119

Innan helgen är över

Vi är på väg till en enslig stuga. Ensamma. Precis som i en skräckfilm. Vem vet vad som väntar oss...Innan helgen är över kommer vi att vara döda.

Ja, och Innan helgen är över av Kerstin L Hahn är precis som en skräckfilm. Stella ska följa med sin syster Jorun och systerns kille, Herman, till landet. Stellas familj har en stuga som de brukar vara i varje sommar. Nu är sommaren snart slut och de ska dit för att ta in utemöbler och fixa inför hösten. Jorun och Herman ville egentligen inte att hon skulle hänga med, men nu sitter de i bilen alla tre och är på väg till stugan.

På vägen dit är det dimmigt och plötsligt dyker det upp någon på vägen och de hinner inte väja. De kör på en person som studsar över bilen och blir liggande i vägkanten. De går ut och kollar, personen rör sig inte och innan de vet ordet av har Herman beordrat dem in i bilen och de smiter från platsen.

Alla är helt omskakade och tjejerna vill ringa ambulans, men Herman vägrar och säger att bilen de körde om tidigare kommer att stanna. Herman menar att det inte finns någon mening med att de hamnar i trubbel när det ändå kommer att lösa sig.

På natten vaknar Stella av att det är någon utanför stugan. Någon slår med handflatan mot hennes fönster och utanför står någon/något. Men på morgonen syns inga spår utanför fönstret och ingen tror henne. Stella vill bara åka hem, men Herman säger att de ska uppträda som vanligt och stanna som planerat. Speciellt nu när polisen har börjat leta efter den bil som smet från olycksplatsen. De har gömt Hermans bil i garaget eftersom det är en buckla i huven och spricka i vindrutan, mycket avslöjande. När Stella vill ringa hem får hon inte det heller, Herman tar både hennes och Joruns mobiler, för att skydda dem säger han. Han blir bara obehagligare och obehagligare, nästan värre än knackningarna om natten. Stella börjar tro att det kanske blir som de skojade om i bilen, innan allt gick åt helvete, Innan helgen är över kommer vi att vara döda.




ISBN 9789129700046


måndag 11 juli 2016

Krigarens svärd

Rick Riordan har skrivit de superpopulära böckerna om Percy Jackson, son till Poseidon. Där handlar det alltså om grekiskmytologi. Böckerna har även blivit till filmer, som absolut inte, på långa vägar är lika bra som böckerna.

Nu har Riordan äntligen skrivit om de nordiska gudarna, bl.a.
Oden, Tor, Frigg, Tyr och elakingen Loke. Krigarens svärd är första delen om Magnus Chase, son till fruktbarhetsguden Frej.

Magnus Chase bor på gatan i Boston. Det har han gjort de senaste två åren sedan hans mamma blev mördad. Något av det sista hon sa var att han inte kunde lita på sina morbröder. De är de enda släktingar han har, så Magnus valde att gå under jord. Han vet inget om sin pappa eller hans familj och är därför en ganska ensam kille. Han har fått två "extrapappor" sedan han började bo på gatan som ser till honom och hjälper honom.

Boken börjar på Magnus 16-årsdag med att hans pappor berättar att en man delar ut flygblad och letar efter honom. Det visar sig vara en av hans morbröder och Magnus undrar varför han vill få tag i honom nu, det är två år sedan han försvann. Han försöker komma undan, men en av morbröderna får tag i honom och berättar om att Magnus är del i en profetia. Magnus är den ende som kan få tag i ett gammalt vikingasvärd som också är en del i profetian. Svärdet ska skära av Fenrisulvens bojor och starta Ragnarök, världensundergång. Magnus tänker att morbrodern är skogstokig och att han måste fly från galningen. Men då dyker en eldjätte upp och dödar Magnus...

Så börjar boken och det är väldigt ovanligt att hjälten dör i första kapitlet. Men Magnus är ju ingen vanlig kille, han hamnar i Valhall (det är dit döda krigare kommer) och kan börja sin kamp med att hitta svärdet och stoppa ragnarök.

Riordans skriver action-fantasy-böcker som blåser på i 140 km/h och jag gillar åkturen massor. Krigarens svärd är dessutom rolig eftersom Magnus har en skön humor som gör hans berättelse ännu bättre.


ISBN 978916388467

onsdag 6 juli 2016

Stenhjärta

Stenhjärta av Teresa Flavin är en klassisk fin gammal spökhistoria. Den är lättläst, både för att det är luftig text, men framförallt för att den är riktigt spännande.

Dory är på semester med sin familj, något hon inte är jättelycklig över. Det finns inget att göra och därför har hennes lillasyster lyckats få med henne ut på "Letterboxing". Då går man runt med en karta och letar efter gömda plastlådor med stämplar i. När man fått alla stämplar är man färdig. När de letar efter plastlådorna i skogen hittar Dory en glasburk med ett gammalt meddelande i.

När hon öppnar burken och tar ut brevet händer något konstigt. Hon förflyttas 150 år tillbaka i tiden och en ung kille dyker upp bland träden. Han heter Eli och han måste ha hennes hjälp för att rädda sin lillasyster. Först tror Dory att han är en galning (en väldigt snygg galning) när han berättar att hon rest bakåt i tiden. Men hon märker snart att det han säger är sant när inget ser ut som förut.

Hon bestämmer sig för att hjälpa honom, mest för att han är toksnygg och för att hon vill träffa honom igen. Men han är inte riktigt den han utger sig för att vara och Dory hamnar snart i stooor fara. Dessutom har hennes lillasyster följt efter henne och det gör att det håller på att gå illa för henne med.

ISBN 9789187667510


 

Den sommaren

Den sommaren är en serieroman av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki som handlar om att vara  sisådär 12-13 år, om att vara barn men på väg in i något nytt.

Rose och hennes familj har åkt till Awago Beach så länge som hon kan minnas. Där har hon en sommarlovskompis som heter Windy. De har alltid hängt med varandra på sommaren. Windy är ett och ett halvt år yngre än Rose och det är ett år sedan de sågs. För vuxna är ett år ingenting, vi kan prata med varandra ungefär som om det var förra veckan vi sågs. Men massor kan hända på ett år när man är runt 12 år. Windy vill fortsätta som förr, bygga sandslott och leka, medan Rose börjar kolla i tonåringarna på orten. Mest spanar hon på killen, Duncan som jobbar i den lilla butiken i samhället och det är där många av tonåringarna hänger.

Denna sommar börjar Rose och Windy, spionera på tonåringarna och titta på skräckfilmer. När de spionerar förstår de att Duncans flickvän har blivit gravid, men att han inte ens vill prata med henne om det. Det är början på något hemskt som tjejerna inte riktigt greppar. Dessutom bråkar Roses mamma och pappa mest hela tiden. Det slutar med att pappan åker tillbaka till staden igen och lämnar Rose med en mamma som är deprimerad och knappt orkar någonting. Rose saknar sin "gamla" mamma som brukade vara med henne på stranden och hitta på roliga saker.

Den sommaren är en vacker bok. Den innehåller 300 sidor med bilder som riktigt känns, speciellt de stora helsidorna. Det kan vara en bild på havet, himlen eller på föräldrar som är vända bort ifrån varandra och vi som tittar kan se att det är något som är fel mellan dem. Boken låter kanske allvarlig och det är den. Men samtidigt är den kul och jag skrattade högt flera gånger (vilket är ganska ovanligt för mig).

ISBN 9789187741074