fredag 25 december 2009

Lite fantasy i jul är en bra idé


Vilken resa jag har varit ute på! Ylva Karlssons bok "Resan till Kejsaren" var verkligen något extra. Visst finns många av de gamla fantasy "grejerna" kvar, men den är ändå något utöver det vanliga.
I Stockholm bor Mikaela, hon har aldrig drömt om äventyr och parallella världar. Hon har aldrig hoppas på att en garderob egentligen är ingången till en annan värld och inte heller gnuggat en oljelampa och väntat på en ande. Därför är det en extra chock för henne den dagen hon kliver in i hissen i sitt hus och kliver ut i en skog i en annan värld. Hon har hamnat på Österö där man dyrkar och tillber kejsaren. Men kejsaren har tystnat och människorna väntar på det profetian kallar kejsarbarnet.
Mikaela vill inte alls vara där och hon lyckar av en slump ta sig hem igen. På flera veckor vägrar hon åka hiss, men en dag står en kille i hissen. Han heter Tobias och han frågar om hon ska med eller inte. Mikaela hoppar in och gissa var hon och Tobias hamnar, jo på Österö igen.
Men nu kan de inte ta sig hem igen, de inser båda två att de måste utföra uppdraget som människorna på Österö säger att de är ämnade för. De ska ta sig till Kejsaren och väcka honom i hans slott, då kommer landet att blomstra igen.
Men det är inte bara Mikaela och Tobias som man får följa i boken. Erna bor på Österö och det är hennes verklighet. Hon är gravid, men barnet har ingen far. Ingen vet om hennes barn och hon håller det hemligt för det innebär stor skam för henne och hennes familj. När kejsarbarnen dyker upp tar hon sin chans och anmäler sig som frivillig för att ta barnen till kejsaren. Mund bor också på Österö och är av fin härkomst han ska också följa kejsarbarnen.
Mycket spännande, bra och något lite extra!
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

ISBN

Inga kommentarer: