onsdag 27 oktober 2010

Alice: Boken vs filmen


Tänk att en bok som gavs ut för första gången 1865 fortfarande är populär och fortfarande kan generera nya fantasier och historier. Alice i underlander är en av världens mest lästa barn-och ungdomsbok, den har översatts till 125 olika språk och 200 illustratörer har arbetat med boken. Historien är att Lewis Carroll (som egentligen heter Charles Dodgson) var ute på picknick med tre flickor när han började berätta om en flickas äventyr. På kvällen bad en av tjejerna, som hette Alice, att han skulle skriva ned berättelsen och det gjorde han. Tre år senare gavs Alices äventyr ut för första gången.
Förra hösten kom det ut en ny version av boken, med ny översättning och nya illustrationer. I år, som alla vet, kom Tim Burtons filmversion av Alice i underlandet. Låt mig säga så här, säg inte att du har läst boken och börja berätta om filmen, för det är inte samma historia. Visst finns alla de gamla karaktärerna med i filmen, som den galne hattmakaren, den vita kaninen med väst, marsharen, hasselmusen, klockarekatten, hjärter dam, kålmasken med pipan och så klart "ät mig", "drick mig" grejerna.
Boken har formen av en dröm, Alice vandrar runt i underlandet, äter och dricker gjejer som gör henne större eller mindre. Hon träffar de olika karaktärerna och har rätt kul, men hon har inget uppdrag att utföra eller någon att rädda.
Filmen är en fantasyberättelse, det goda står mot det onda och Alice är hjältinnan som enligt profetian ska rädda alla genom att döda draken (kan inte stava till jabba...blabla som vidundret heter). I filmen säger de att hon har varit där förut och jag antar att det är det som boken handlar om. I boken är hon ett barn, i filmen en ung kvinna. I filmen är hjärter dam den röda drottningen som styr med hjälp av en eldsprutande drake och en slags monsterkatt. Hon sprider skräck och vill bli fruktad inte älskad (fast hon är inte säker). Den röda drottningen har tagit makten från den vita som så klart är god. På de vitas sida finns Hattmakaren, kaninen, hasselmusen och alla de andra från boken.
Ett gott råd är att läsa boken, för den ligger till grund för så mycket inom populärkulturen (böcker, film, TV, tidningar m.m.). Det är inte en slump att det talas om att trilla ned i ett kaninhål (down the rabbits hole) eller om "ät mig", "drick mig" för Alice i underlandet påverkar vår kultur än. Och se filmen också, den var kanonbra. En riktig äventyrsrulle som jag antagligen kommer att se igen...redan ikväll.

ISBN 9789132156649


2 kommentarer:

din älskare! sa...

Din jävla going som skrev denna, all kärlek till dig!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ingen aning hur du fick iden men du räddade nyss en mans liv i nöd (uppsats imorgon)
Tack som fan fortsätt så!! Stay strong.

Jennie Elmén sa...

Fasen så trevligt och stort tack tillbaka!