lördag 25 maj 2013

Det här är ingen film med lyckligt slut


Det här är ingen film med lyckligt slut (inbunden)

Hundratjugosju sidor, mer behövs det inte för att göra en riktigt bra bok. Staffan Cederborg har skrivit Det här är ingen film med lyckligt slut och jag tycker den är klockren. Språket är fint och tycker så mycket om Nypon (eller Pontus som han heter) fast han själv tycker att han är helt psykstörd.

Allt börjar med att Nypon försöker starta om. Han raderar sin telefonbok och sina kontakter, tar bort tejpen som han haft för ögonen (inte bokstavligt talat) och försöker se. Han tycker att det blivit ett hack i hans livsfilm som han kallar det och han fattar att allt slutar inte lyckligt, tvärt om. Kanske börjar det med att han sitter vid sin farmors säng när hon dör, han vet inte, men han känner sig trasig.

Samtidigt börjar han se nya saker, som Hanna i klassen. Ingen ser henne, ingen märker om man springer på henne i matsalen så att hon tappar sin mat. Han ser Ramona och blir förälskad, men hon har en kille som går på gymnasiet och är en skit.

Nypons kompis försöker få honom på fötter igen men Nypon vet inte riktigt vart han ska eller hur det ska gå till.

Det här är ingen film med lyckligt slut gillade jag för att alla tappar bort sig ibland och Cederborg berättar om det så att det känns i magen. Jag tror att det kanske är bra att man tappar tråden ibland, först då kan man börja fundera på riktigt vart man är på väg, vem man vill vara och allt annat stort, jobbigt och fantastiskt.


Här kan du läsa ett smakprov.


ISBN 9789172995468


Inga kommentarer: