måndag 3 juni 2013

Sjutton år och skitsnygg

Sjutton år och skitsnygg
Sjutton år och skitsnygg. Det är en riktigt dålig titel på en bok, så har jag tyckt. Därför har jag inte läst den. Men jag vet att Emma Granholm brukar skriva riktigt bra böcker som Liv & Lovisa och Ett nytt liv på köpet. Så igår bestämde jag mig för att läsa Sjutton år och blabla. Och så klart att den var skitbra!

Felix är huvudperson i boken. Han är en kille som är van att stå i centrum, få vilka tjejer och kompisar han vill. När han talar lyssnar alla, det är han som är drömkillen på skolan. Fast Felix är inte en särskilt trevlig kille, inte egentligen. Han har t-shirtar med tryck som "Fuck me I´m famous" och "All romours are true". han vet om att han är kung och beter sig som en.

När boken börjar har Felix precis kommit hem från två veckors semester i Grekland med föräldrarna. Han tror att allt ska vara som vanligt när han kommer hem, men något har hänt.
När han kommer hem till sin tjej, Alexa, verkar hon inte bry sig så mycket som han hoppats. Kompisarna Suss och Diana frågar inte heller om resan eller så. De enda de vill göra är att gå till sjön eftersom de har träffat någon där. Ok, tänker Felix och hänger på. men när det kommer till sjön är han inte där och alla blir jättebesvikna. Felix fattar inget, inte förrän han träffar den nya killen dagen därpå, han är ännu skitsnyggare än Felix och plötsligt har rollerna förändrats.

Felix börjar tro att det är något på gång mellan Alexa och den nye killen. Han blir riktigt svartsjuk, för Alexa älskar han verkligen. Hon säger att det inte är något, men samtidigt har hon inte berättat för Zäta (nya killen) att hon hade en pojkvän. Mot tjejerna är Zäta hur gullig som helst, mot Felix visar han att han vill ta hans plats på alla sätt.

Titlen kommer ifrån en skoluppgift som Felix fått. Uppgiften var att skriva en uppsats i svenskan om sig själv och ens framtid. "Jag är sjutton år och skitsnygg" var det enda Felix skrev och han fick MVG eftersom han skrivit det som en dikt.
ISBN 9789150114171

Inga kommentarer: