torsdag 28 april 2016

Nashville eller vargleken

Okej, hur bra var inte det här? Det räckte att läsa den inledande prologen för att vara fast i boken och för att förstå att detta är en berättelse där troligtvis allt kommer att gå heeelt åt helvete. Frågan blir inte om vi kommer att hamna där, mer hur.

Kniven är vass.
Över handen som håller i den går ett långt skärsår - resultatet av ett försök att testa eggen. Kniven är vass, tillräckligt vass. Det är viktigt.
Han kommer inte att skrika. Han kommer inte att hinna skrika.

Antonia Michaelis bok Nashville eller vargleken är en riktigt spännande och annorlunda historia. Stämningen i boken är nästan drömlik och Svenja, som är huvudpersonen, är en ganska udda och kul figur. Henne skulle jag vilja träffa, hon har ett eget grepp på hur världen ska mötas.

Svenja ska börja plugga medicin på universitetet i Tübingen och tänker sig, att nu ska äntligen hennes riktiga liv börja. Hon dansar omkring i sin nya, ganska skruttiga, lägenhet och är lycklig. Hon plockar upp sina grejer och allt är toppen tills hon öppnar dörren till skafferiet och hittar ett barn. Det är en smutsig och blodig kille, han säger ingenting och Svenja vet inte vad hon ska göra. Han har en tröja där det står Nashville och därför börjar Svenja kalla honom för det.

Det blir så att Nashville sover över hos Svenja. Hon vet inte vad hon ska göra med honom, när hon försöker gå till polisen sticker han. Svenja förstår att han vill stanna hos henne, att han känner sig trygg. Men Nashville har hemligheter, han smyger iväg på nätterna och Svenja vet inte vart. Men hon följer efter och hamnar i en skog. Strax därefter hittas en kvinna död i skogen, hon har blivit mördad och hon är på något sätt kopplad till Nashville. Nu förstår Svenja att Nashville är i fara, han kan ha sett mördaren och kanske letar mördaren efter honom.

Värre blir det. Det visar sig att kvinnan var hemlös och hon hängde med ett gäng som var i samma situation som henne själv. Svenja kallar dem för Tågmataren, Killen mellan raderna, Country Roads-kvinnan och när de också börjar försvinna förstår hon hur farligt läget är för Nashville.

Svenja försöker samtidigt klara sina studier, skaffa kompisar, gärna en kärlek och det ska vara en man och inte en pojke. Hon träffar Friedel som inte är en man, men en otroligt fin kille. Hon träffar också Gunnar som hon blir förälskad i, men han är förlovad och ändå verkar han intresserad av henne också. Svenja träffar flera nya vänner som hon litar på och som hjälper henne och Nashville. Men mördaren verkar närma sig dem och frågan är om hon verkligen kan lita på alla.

Riktigt, riktigt spännande, annorlunda och bra. Antonia Michaelis har också skrivit Sagoberättaren som jag tänker läsa så fort jag får den i min hand.









ISBN 9789172996663

3 kommentarer:

Dream Dimension sa...

Ursäkta, spoiler alert förresten, men förstod du varför Gunnar gav den där lappen till Nashville? Och fick honom att tro att den var från Svenja? Varför inte bara skära halsen av honom som på alla andra?
Jag är högst otillfredställd över att jag inte fattade detta x'D

Jennie Elmén sa...

Tja, jag minns tyvärr inte hur det var med det och nu får du mig att vilja läsa om boken igen.
MVH Jennie

Dream Dimension sa...

Haha, oj då, my bad xD