tisdag 13 juni 2017

Den mörkaste delen av skogen

Jag är verkligen svag för Holly Blacks mörka sagor om elaka, svekfulla och vackra älvor. I hennes urban fantasy böcker får de beblanda sig med vanliga dödliga och det brukar nästan alltid sluta illa. Men Holly Black får mig ändå att önska att jag också bodde granne med en magisk skog där man kan skymta skogsrån, älvor och lyktgubbar (hum, ska nog ut i skogen ikväll och kolla för säkerhets skull).

Den mörkaste delen av skogen utspelar sig i staden Fairfold och där är människorna vana vid att leva sida vid sida med magiska väsen. Människorna håller sig på sin kant och älvorna på sin, de brukar undvika varandra men möts ändå då och då. Ibland slutar det väl, men oftast inte. Men nu verkar det vara något på gång i skogen, människor försvinner eller hittas livlösa och folket i Fairfold börjar bli rädda.

I en glänta i skogen står en glaskista och i den ligger en vacker kille. Glaset är okrossbart och han har legat där alltid, orörd av tid och rum. Stadens ungdomar brukar träffas i hans glänta och festa, det har de gjort i generationer. Dit går också syskonen Hazel och Ben, de har dessutom (som många andra) varit förälskade i killen och drömmer om att få väcka honom.

Men en dag är kistan förstörd och killen försvunnen. Hazel har en obehaglig känsla av att hon har med det att göra på något sätt. Kanske för att hon samma morgon vaknar i sin säng med smutsiga fötter och skärsår på armarna och inte ett minne av vad som hänt. Men hon och Ben bestämmer sig för att leta upp killen och ta reda på om han är deras drömmars prins eller något helt annat.

Som vanligt är Holly Blacks böcker magiskt spännande. Den mörkaste delen av skogen passar riktigt bra att läsa under ljusa sommar nätter när det ibland känns som om skogen är magisk.


   
ISBN 9789129701333


  


Inga kommentarer: