söndag 9 juli 2017

Tisteltankar

Tisteltankar, jag gillar verkligen den titeln, för jag vet faktiskt precis vad Anette Eggert menar och det tror jag de flesta gör. De där elaka tankarna som gör lite ont att tänka men som ändå kommer fram då och då.

Linn och hela hennes gamla klass ska börja 8:an i en ny skola och de ska bli nya klasser. Linn hamnar i 8 D och hennes två bästisar Em och Alice hamnar i en annan klass. Hon känner sig ganska ensam och vilsen i den nya klassen. Eller Linn känner sig ganska vilsen överhuvudtaget. På sommarlovet dog hennes mormor väldigt plötsligt. Det var när Linn mötte henne på tågstationen, hon föll ner och dog framför ögonen på henne. Därför tänker Linn mycket på sin mormor och på döden som kan komma så snabbt. De pratar inte om mormor hemma, men hon har hört sin mamma gråta i föräldrarnas sovrum. Fast Linn är också orolig att det är för att föräldrarna kanske ska skiljas, de bråkar mer eller mindre alltid.

I Linns nya klass går Tim, som faktiskt var med när hennes mormor dog. Han råkade vara på stationen och ringde ambulansen åt dem. Han är snäll, omtänksam och har de mest fantastiska blå ögonen som finns. Han verkar dessutom förstå Linn precis, men hon försöker ändå undvika honom. Tim är tjock och därför kan inte Linn vara med honom fast än hon gillar honom och kanske till och med håller på att bli kär. Vad skulle folk tro om henne om hon blev ihop med "badbollen". Hennes bästisar skulle inte fatta, de tycker att hon ska vara ihop med en vanlig "piké-kille" liksom. De är dessutom ganska taskiga mot Tim och verkar inte se hur fin han är.

Det är många vassa och stickiga tankar i Linns huvud. Hon vet att hon borde vara snällare mot Tim, mot sin mamma och andra som faktiskt bryr sig om henne. Men hon orkar liksom inte och är på något sätt rädd för att visa vad hon känner. Hon vill bara känna sig vanlig, hänga med Alice och Em, prata killar, kläder och fester. Men något har hänt och hon känner inte sig hemma någonstans, eller jo, hos Tim.


ISBN 9789172998544
     


Inga kommentarer: