onsdag 28 februari 2018

Allt det vackra är inte förstört

Å så bra! Jag gillade Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman supermycket. Det är en sådan där bok där man skrattar, fast ändå är det en alvarlig botten i berättelsen. Det är dessutom en sådan där bok som man inte vill lägga i från sig och när den väl är slut vill man lägga den under huvudkudden för att ha den kvar.

När boken börjar är Ingrid på väg ut på ett vildmarks- och överlevnadsläger för ungdomar i Kanadas vildmark. Hon är inte så nöjd med detta, men hon har ingått ett avtal med sin mamma. Om Ingrid klarar av att vara på lägret de tre veckorna som det varar, så får hon flytta till London och gå sista året på High school på en fin musikskola. Ingrids dagboksanteckningar (som är som brev till sin mamma) varvas med det som händer på lägret.

Ingrid tror att hon kanske har hamnat på fel läger eftersom de andra åtta deltagarna har ganska struliga bakgrunder. En har precis kommit ut från fängelse, en har varit medlem i en sekt, en har varit prostituerad m.m. Ingrid känner att hon är en vanlig tjej, vad gör hon med alla dessa problembarn liksom. Men medan jag läser förstår jag att det är något som Ingrid inte berättar.

Förklaringen till varför Ingrid är på lägret kommer fram genom att vi får läsa tillbakablickar i Ingrids liv. När hon var liten flyttade hon och hennes mamma Margot-Sophia Lalonde runt i Europa. Mamman var en väldigt framgångsrik operasångerska och de hade det toppen. Men så fick mamman problem med sina stämband och karriären tog slut. Ingrid och mamman flyttade då hem till Toronto där mamman vuxit upp. Ingrid som då var 12 år får börja i en vanlig skola och mamman byter namn till Margot Burke och tar ett kontorsjobb. Men mamman mår skit och blir deprimerad. Ingrid får mer eller mindre klara sig själv, eftersom mamman inte orkar upp ur sängen i långa perioder. I skolan är det dåligt, inga vänner men däremot engagerade mobbare. Fast det är mobbarnas förtjänst att hon träffar sin första kärlek när de blir instängda i en skrubb tillsammans.
 
Beskrivningarna från lägret är väldigt roliga eftersom Ingrid har en sjukt sarkastisk och ironisk humor. För egentligen är lägret tufft och verkligen ingen lek. Men Ingrids brev till mamman har fått mig att fnissa och tycka väldigt mycket om Ingrid (men kanske inte hennes mamma).


   
ISBN 9789187879333

Inga kommentarer: