tisdag 7 augusti 2018

Children of blood and bone

Children of blood and bone - Solstenen av Tomi Adeyemi är ett internationellet fenomen. Boken ligger på New York Times bästsäljarlista och ska dessutom bli film. Det är den första delen av tre i ett riktigt spännande fantasyäventyr. Adeyemi har inspirerats av västafrikansk och nigeriansk kultur och skapat en fantasyvärld som både påminner mig om böcker jag läst tidigare, men som samtidigt är något helt nytt. Hon säger själv: Tänk dig Black Panther med magi. Tomi Adeyemi är en nigeriansk-amerikansk författare som bor i Kalifornien och hon vill ge unga svarta förebilder som liknar dem. Hon säger också att hon själv hade svårt att hitta författare och karaktärer i litteraturen som såg ut som henne. Hon vill dessutom säga något om svartas situation i dagens samhälle. Hon har stora ambitioner och jag tror att hon lyckas med dem.

Hon har snickrat ihop en fantastisk värld och som alla nya fantasyvärldar tar det ett tag innan man greppar det. Världen/landet som boken utspelar sig heter Orîsha och det var tidigare ett land fyllt av magi. Men för elva år sedan beslöt sig kung Saran för att utplåna all magi och han lyckades med detta genom att mörda alla divîner (magiker, typ) och förstöra alla magiska föremål.

Zélie är en divîner eller skulle ha varit om magin funnits kvar. Hon är en ung kvinna som bor med sin storebror och pappa i en liten by där de försörjer sig genom fiske. Mamman mördades i en av kungens räder mot divîner och familjen lever med det minnet. Alla familjer med divîner måste betala extra mycket i skatt. Kungen vill att de förr eller senare inte ska kunna betala, för då tillfaller divînerna kungen, de blir slavar och dör inom ett halvår. Zélie känner sig som en börda för sin familj men de vill göra allt för att ha henne kvar hos sig.

Så en dag när Zélie ska till marknaden för att sälja en fisk börjar grejer hända. Prinsessan har rymt från slottet och med sig har hon ett magisktföremål. Zélie känner det bara vid att röra vid det och inser att magin kanske inte alls är borta för alltid. Detta blir starten på en jakt efter att återföra magin till Orîsha.  Zélie, prinsessan Amari och brodern Tzain bildar gänget som slåss för det goda, för magin. Prins Inan och kung Saran är elakingarna som jagar efter för att stoppa dem och hämta hem Amari. Men prinsen och Zélie får ett band till varandra och trots att de borde vara fiender så börjar de se andra sidor av varandra.

Jag fattar verkligen varför Children of blood and bone har blivit så stor som den har. Den har liksom allt, en riktigt bra historia i en spännande ny värld. Kärlek, hat, hämd och action. De som gillar Röd drottning av Aveyard eller Glastronen av Maas eller The Selection av Cass kommer att älska Tomi Adeyemis bok.   

OBS! Planera in lästid när du börjar med boken för du kommer inte kunna sluta innan den är färdigläst.


Inga kommentarer: