tisdag 20 november 2018

Slutet

Det är klart att Slutet av Mats Strandberg inte är en feel-good-bok, mer i genren feel-bad. Fast jag är förvånadsvärt glad efter läsningen, för det är en fantastiskt bra bok om världens
undergång. De som läst Mats Strandberg tidigare vet att han är pappa till Engelsfors-trilogoin (Cirkeln m.fl) och en radda skräckhistorier bl.a. Färjan. Men Slutet är något annat, här finns ingen magi, ingen skrik-splatter-skräck utan en mer stilla känsla av ett slut. Det är inte som McCarthys Vägen där människor är sillror i ett samhälle som inte längre finns. Detta är något annat, något nytt. Strandberg säger själv att boken bland annat handlar om att hitta meningen med livet, fast med en deadline.

Tänk dig att du är sjutton år gammal, det är snart sommarlov och allt är riktigt gott. Då kommer nyheten, den 16 september klockan 04:12 kommer kometen foxworth att krasha in i jorden och allt liv kommer att upphöra. Så börjar Slutet och vi får följa Lucinda och Simon den tid som finns kvar. Simon är helt vilse, hans tjej, Tilda gör slut eftersom hon vill leva livet fullt ut den sista tiden. Simon å andra sidan vill att allt ska bli bra mellan dem så de kan dela de sista dagarna. Simons mammor som egentligen är skilda flyttar ihop igen för att familjen ska vara tillsammans. Hans syster som är gravid i sjätte månaden kommer också hem (och hon verkar inte förstå att hon aldrig kommer att bli mamma. Det gör Simon både rädd och ledsen). Samtidigt försöker Simon och hans kompisar att festa och vara som vanligt, eller som om det är det sista de gör.

Lucinda är också sjutton år, som Simon och de har varit klasskompisar. Men Lucinda har inte varit i skolan på ett tag eftersom hon har cancer och är döende. Hon skriver mycket på en sida som heter TellUs som kommer bli ett arkiv med text, ljud och bild om och av människor. Det kommer skickas ut i rymden till möjliga aliens som undrar vart jorden tog vägen. Hon är liksom redan inställd på att dö men plötsligt är hon inte ensam, alla är i samma situation. Hon har inga vänner kvar efter som hon dragit sig undan när hon blev sjuk, hon orkade inte se kompisarnas försök till vänskap. Speciellt orkade hon inte med sin bästis Tilde (Japp, Simons tjej) och nu känner hon att innan alla är borta borde de prata och bli vänner, lappa och laga sin vänskap.

Så hittas Tilde mördad, Simon och Lucinda har förlorat henne fyra veckor innan världens slut. Simon blir misstänkt för mordet, han träffade henne sist av alla och han var lätt besatt över att få henne tillbaka, alltså perfekt gärningsman. Lucinda tror inte att det var han som gjorde det och tillsammans bestämmer de sig för att ta reda på vem den riktiga mördaren är.
 
Boken får mig att fundera på vad skulle jag gjort om jag hade fyra veckor kvar att leva. Skulle jag ens stå ut med vetskapen eller skulle jag bli skogstokig? Vad skulle hända med en dödsdömd jord, skulle människor hjälpa varandra eller tvärtom? Bra böcker sätter igång hjärnan och Slutet gav mig mycket att tänka på.

Boken har en överraskning inbyggd, lägg ifrån dig boken på kvällen när det är mörkt och släck lampan. Kanske inte det man vill se om man ska sova.



ISBN 9789129703498

Inga kommentarer: