torsdag 4 april 2019

Jane och gåtornas hus

Jane och gåtornas hus. Ett hus. Fem mysterier. Kristin Cashore har skrivit en bok där allt är möjligt. Det gör den till en ganska knepig historia. Men det gör den också till en riktigt fin och ovanlig läsupplevelse. Som jag fattar det så gillar författaren tanken på att det finns oändligt många dimensioner och varianter av vår värld och av oss. Alla valmöjligheter vi har blir därför verklighet i olika dimensioner.

Boken har ett inledande kapitel som slutar när Jane, som är huvudrollsinnehavaren, ställs inför fem valmöjligheter. Sedan får vi läsa vad som hänt om Jane valt alternativ ett, två, tre osv. Jag tycker det är ett riktigt kul grepp för att berätta en berättelse som helt plötsligt blir fem berättelser.

Jane har vuxit upp med sin moster Magnolia och innan mostern dog fick hon Jane att lova en grej. Det var att om hon någonsin blev inbjuden till ön och huset Tu Reviens, så måste hon tacka ja. Nu har hon fått inbjudan från en gammal kompis och har alltså tackat ja. Det var inga problem för Jane eftersom hon har hoppat av sina universitetsstudier, jobbar deltid i en bokhandel och hatar sin lägenhet som hon delar med tre studenter. Jane är ganska vilsen sedan mostern dog och vet inte vart hon är på väg.

När de väl kommer till huset, som är ett väldigt speciellt ställe, så börjar konstiga saker hända. Familjen är väldigt konstintresserad och ett av deras värdefulla konstföremål försvinner. Det visar sig att familjen kände moster Magnolia och att hon kanske inte var den Jane trodde. Jane tycker sig se barn som är väldigt lika de försvunna barn som tidningarna rapporterat om och varför smyger personal omkring på natten beväpnade med pistol?





ISBN 9789155264710
   

Inga kommentarer: