fredag 29 oktober 2021

Närmar du dig mjukt

 

Jacqueline Woodson har skrivit sisådär 30 böcker och fått flera fina priser, bl.a. ALMA-priset. Jag har tidigare lästa två av hennes böcker, Brun flicka drömmer och  Fjädrar. Båda är superfina berättelser med så mycket hjärta att det då och då gör ont att läsa. Närmar du dig mjukt är också en sådan bok, den är fin, den gör ont och den glöms inte så lätt.

Närmar du dig mjukt är en kärlekshistoria om Ellie och Jeremiah. Redan i första kapitlet kommer du att förstå att det inte är en lycklig historia, men ändå är den så fin. 

Ellie är en vit judinna och Jeremiah är en svart kille. När de träffas är det mer eller mindre kärlek vid första ögonkastet. I en perfekt värld skulle deras kärlek inte vara ett problem, men de lever inte i en perfekt värld. De lever i en värld full av fördomar, rasism och polisvåld. 

Ellie vågar inte berätta för sin familj om Jeremiah trots att hon är helt förälskad. Jeremiah känner omgivningens blickar, speciellt när främlingar kommer fram för att kolla om allt är okej med Ellie när de två är tillsammans. 

Ellie och Jeremiah älskar varandra och bestämmer sig för att visa omvärlden att de ska vara tillsammans och att de hör ihop. Men det visar sig vara svårt när omgivningen är fördömande och inte verkar förstå att kärlek är kärlek, oavsett vem du är.       


Inga kommentarer: