torsdag 21 februari 2013

En sekund i taget


En sekund i taget (kartonnage)
En sekund i taget av Sofia Nordin är inte lite obehaglig, den är otroligt väldigt jätteobehaglig. En bok där alla dör och ingen blir zombies, det är nästan hemskare. Allt blir tyst, dött och skrämmande, det finns inget att kämpa för.

Allt börjar med att en tjej som heter Hedvig flyr nedför trapporna från sin lägenhet. Därinne ligger hennes mamma, pappa och lillebror döda, hon vet inte vad hon ska göra. Världen verkar ha tystnat, det finns ínget liv på gatorna. Hon är ensam, helt ensam. Hon går till sin gamla skola och tänker plocka till sig mat och överlevnadsgrejer. Hennes plan blir att ge sig in i skogen, för hon kan inte vara kvar i en spökstad där alla är döda.

Hon sover i tältet en natt och kommer sen på att det finns en friluftsgård inte långt från stan. Där finns ett hus, ladugård med djur och ingen bor där. Personal kommer och tar hand om djuren, gården och tar emot skolelever. Alltså borde det inte finnas några döingar där, alla verkar mer eller mindre ha dött över en natt, i sina hem.

Så hon ger sig av, vill inte tänka bara överleva, en sekund i taget. Annars går det inte.

En annorlunda dystopi bland de andra zombie- och diktaturberättelserna och JAG GILLAR DET.

ISBN 9789129686500

Inga kommentarer: