tisdag 13 december 2016

En väktares bekännelser

Jag gillar tanken på att hela Stockholm skulle vara fullt av vättar, tomtar, älvor och troll. Inte bara i Stockholm för den delen, de finns överallt. Men det är i Stockholm som Elin Säfströms bok En väktares bekännelser utspelar sig. Kanske är det för att det är jul snart som jag gillar boken extra mycket. Det behövs lite magi i en grå vardag då julkänslan inte riktigt vill infinna sig.

Tilda Modigh är femton år och bor med sin mamma i en lägenhet i Stockholm. Mamman är mest intresserad av att knapra tabletter, äta dumlekolor framför olika dokusåpor på Tv:n och inte alls av Tilda. Tildas pappa tog sitt liv när hon bara var ett foster i sin mammas mage och hon har alltid undrar varför. Men hon har ingen att fråga eller prata med, mamman vill inte, farmor är dement och sedan har hon ingen släkt på pappans sida. I skolan är Tilda ingen speciell (enligt henne själv), hon har vänner, en bästis och hon är kär i Hakim.

Men Tilda är oerhört speciell, hon är en väktare i rakt nedstigande led genom hennes släkt. Nu är det Tilda och hennes mormor som är väktare i Stockholmstrakten. Det brukar vara en ganska lugn trakt. Men samtidigt som hennes mormor måste åka och hjälpa en annan väktare i Norrland med ett jätteproblem (läses: problem med jättar) så börjar det hända grejer i Stockholm. Unga män och barn försvinner och det går rykten om att det är svartmagi i görningen. Tilda får inte tag i sin mormor och måste därför försöka lösa det själv och allt blir bara värre och värre.

Dessutom, Hakim som alltid lyckas dyka upp när Tilda gör någon väktargrej. Som när hon ligger på alla fyra i parken och samlar in älvsnö eller säger hej till älvorna. Hakim kan såklart inte se älvorna och tycker att Tilde är en ganska spännande person.

Tilda får absolut inte berätta för någon om att hon är väktare eller att alla sagoväsen finns på riktigt. Det är hennes jobb att hålla människor och rådare (väsen) isär. Hennes mamma och vänner vet inte heller något och det börjar bli riktigt krångligt när Stockholm verkar vara på väg att explodera. 

  



Inga kommentarer: