onsdag 12 december 2018

Snöstorm och kanelhjärtan; fyra juliga berättelser

Snöstorm och kanelhjärtan; fyra juliga berättelser är skriven av fyra ungdomsförfattare - Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg. Berättelserna utspelar sig alla i samma småstad, fast från olika personers perspektiv. Ortens stationshus, som har blivit renoverat och ombyggt till café av Felicia, står i berättelsernas centrum. Hon är inflyttad från Stockholm med sin tonårsson. Nu har hon fixat julmysigt i cafeét och är berömd för sina goda kanelhjärtan. Ikväll är det dags för  Tomterocken, då  Blue Jay Way, Odjuret, och Route 66 ska spela och Felicia hoppas på en stor publik.
Bokens första berättelse heter Balklänningen. April har beställt en balklänning på en kinesisk hemsida till julbalen. Men nu är det snart jul och klänningen har ännu inte kommit. När väl smset om leveransen väl kommer är det sen eftermiddag och ingen kan köra April till uthämtningsstället. Hon känner sig desperat och startar upp den gamla skotern i garaget. Men mitt ute på fjället tappar hon orienteringen och bensinen verkar ta slut, för skotern stannar plötsligt och går inte att starta upp igen. Mobilen har dött av kylan och det börjar skymma. Då ser hon en kille närma sig med en hund. Killen heter Desimir och ska spela med sitt band Blue Jay Way på cafeét ikväll.
I Den här hålan har några killar, bland andra Felicias son Daniel, haft tråkigt och för att ha något att göra därför busat rejält med en gammal tant i en stuga i skogen. Busat är förresten fel ord, de har vandaliserat. Slagit i sönder hennes fönster. Och nu är det bitande kallt ute. Daniel blir ovän med sin mamma och bestämmer sig för att skita i allt och dra hem till sin pappa i Stockholm. Men bilens gps leder in honom på konstiga småvägar och till slut stannar hans bil utanför den gamla tantens hus. Bilen vägrar att starta igen och kylan lägger sig långsamt i bilen. Till slut är han tvungen att gå och knacka på hos tanten.
Kalle och hans familj blir i Endast Tomara är vaken strandsatta i en liten håla när landsvägen stängs av på grund av en lastbil som vält över vägen. De är tvungna att ta in på stationshusets café, där ägarinnan Felicia har ordnat ett par rum åt familjen. De är välkomna att smaka hennes berömda kanelhjärtan i cafeét och lyssna på Tomterocken.
Noel och Ellie möts i kylans mörker i Julängel. Båda har flytt utomhus för att få vara ifred, men träffas och börjar trevande att prata med varandra. Är det kanske lite kärlek i luften?
Bokens fyra berättelser är väldigt bra sammanvävda, det känns som att de är skrivna av en och samma person. Den ena berättelsen går vidare in i den andra - lite som om författarna har skrivit stafettskrivning. Bokens ungdomar har med sig en del i bagaget och är med om vitt skilda saker, men sedan korsas deras vägar på det varma och mysiga cafeét och dess Tomterock. Romantiskt, juligt och lite mystiskt.

9789132207716



Inga kommentarer: