fredag 7 februari 2014

Mörkrets tjänare

Mörkrets tjänare (kartonnage)
2004 läste jag Mörkrets tjänare av Holly Black och igår tyckte jag att det var dags att göra det igen. För Mörkrets tjänare är en sådan där bok man läser från början till slut utan att andas (nästan).

Kaye lever med sin supande, rocksjungande och impulsiva mamma. Hon är 16 år och har inte gått i skolan på två år, hon får jobba för att familjen ska ha pengar. Men en kväll när mammans band har spelat på ett ställe och håller på att plocka bort instrumenten, då dyker en mystisk kille upp och strax därpå försöker mammans kille döda mamman. Kaye och mamman flyttar till mormor, där har Kaye växt upp och hon bor gärna där. När Kaye var liten hade hon en hel fantasivärld där, hon pratade med älvor, troll och de var verkliga för henne. Nu har hon fattat att det bara var hennes fantasier.

Men Kaye har inte varit hos mormor länge förrän hon börjar förstå att det kanske inte var fantasier. På väg hem från sina kompisar en natt hör hon något som låter i skogen. Hon följer ljudet och hittar en kille som ligger skadad i gräset. Hon förstår med en gång att han är annorlunda, han är skadad, klädd i en svart rustning och håller en sabel i sin hand. Kaye hjälper honom och han lovar att komma tillbaka för att belöna henne.

Nästa dag hör hon av sina gamla vänner från barndomen, älvorna. De berättar att hon inte ska lita på den svarte riddaren, han tillhör de osaligas hov och dessutom har han dödat en av Kayes älvvänner. Kaye vet inte vad hon ska tro, men en sak är säker hon har väckt oknytens intresse och de behöver människoblod för att kunna fortsätta leva i fred.

Och så klart, gissa vilka som blir helt fantastiskt förälskade, fast de inte vet om de kan lita på varandra och fast att de är fiender!

Perfekt att läsa en tråkregning dag som idag!

P.S På svenska är bara första delen utgiven, på engelska finns det två till. Böckerna heter: Tithe, Valiant och Ironside.


ISBN 9129659337


Inga kommentarer: