måndag 3 mars 2014

Törnrosens nyckel

Törnrosens nyckel har jämförts med Narnia av C S Lewis, Guldkompassen av Pullman, men ändå känns den helt egen tycker jag. I vilket fall så bjuder Tone Almhjell på ett riktigt klassiskt fantasyäventyr där det onda står mot det goda och en oväntad hjältinna dyker upp i ett magiskt land.

Lin bor i ett gammalt hus med sin mamma och pappa, egentligen är det inte deras riktiga hem. Mamman har fått ett jobb som hon inte kunde säga nej till och därför har de flyttat från Sommarkullen till detta skruttiga kalla hus precis vid älven. Lin längtar hem och dessutom har hennes älskade husdjur, sorken Rufus, dött. Hon känner sig helt ensam och övergiven.

Men så en kväll (samma kväll då hennes mamma berättar att de ska stanna ett år vid älven) ser Lin mystiska ljussignaler. Strax därpå dimper det ned ett paket på yttertrappen. På paketet står det till Törnrosen. Linn vet att det är till henne eftersom det är ett namn hon gett sig själv, ingen annan vet om det.

I paketet ligger två nycklar, en till husets källare och en annan i form av en ros (se bokens omslag). Lin tvekar inte, ner i källaren och i en spricka i väggen hittar hon ett nyckelhål till där rosnyckeln passar. Hon vrider runt och är strax i en helt annan värld, en vintervärld. Där står någon och väntar på henne, sorken Rufus som nu är lika lång som henne och kan tala.

Världen hon kommit till heter Sylver och det är till den världen djur som har älskats av ett  barn kommer. Rufus och sådana som han kallas för älsklingsdjuren. Men det är inte bara barnens djur som kommer dit, även deras fantasier och mardrömmar kommer dit.

Nu är det så att Vinterprinsen är borta och han måste hittas eftersom hela Sylver och vår värld kommer att svepas in i evig vinter om inte prinsen utför en speciell magisk ritual som ska utföras sisådär var 94:e år då en stjärna som kallas Vandraren visar sig på himlen. Lin är utvald för uppdraget och Rufus ska hjälpa henne.

Men som sagt, det finns riktigt onda ondingar, mardrömmar och annat skrämmande utanför Sylvers gränser och de vill inte att prinsen ska hittas.  

Spännande, spännande. Gillar du, Narnia, Guldkompassen eller Den oändliga historien då är det bara att skaffa Törnrosens nyckel.

ISBN 9789163876363

Inga kommentarer: