tisdag 6 maj 2014

Spring så fort du kan

Omslagsbild: Spring så fort du kan
Spring så fort du kan är den fristående fortsättningen på En sekund i taget av Sofia Nordin (står det på bokens baksida). Jag vet inte jag om den är fristående, visst man kan läsa den utan att ha läst En sekund, men jag tror nog att det hela blir ännu bättre om man läser dem i ordning.

Läget är följande, världen har drabbats av någon slags pandemi, folk har dött och bara ett fåtal har överlevt. Ante har flytt ut i skogen och lämnat sin döda mamma, döda flickvän och döda vänner i stan. Han har byggt ett vindskydd och lever på bär och nötter, typ. Då dyker två tjejer upp och han får följa med dem till en gård som de "tagit över". Han är både jättelycklig och skiträdd över att ha träffat dem. Tänk om de smittar honom?

Men han överlever och de börjar leva tillsammans. Vad de vet är de de enda som finns kvar, de har inte träffat någon mer. Nu börjar det bli vinter och de måste försöka klara sig. De har hästar som de rider på till ett köpcentra för att skaffa mat. Där träffar de två personer till som är i livet, en tjej i 14-årsåldern och en liten kille. De är skitsura och vill att Ante och tjejerna ska sticka och det gör de. Men Ante kan inte släppa tanken på dem, hur ska de klara sig i ett svinkallt köpcentrum. De kan inte värma sig, laga mat eller ta sig runt. Han vill hämta dem till gården, men vad händer då? Tänk om de bär på smittan?

Jag tycker Nordins böcker är svinbra, riktigt obehagliga. Vad skulle du göra om du var ensam kvar?

Här kan du läsa vad jag tyckte om En sekund i taget.


ISBN 9789129690552

Inga kommentarer: