onsdag 14 januari 2015

Ryttarna

Okej, blanda de isländska sagorna (med blodshämnd, släktfejder, ära och skam) med ett framtida diktatoriskt Sverige där människor styrs av militärer, poliser och censur. Miljökatastrofer är vanliga och det blåser alltid, ofta orkanstyrka. Ryttarna av Mats Wahl får mig att tänka på Hungerspelen, Divergent, Matchad, Blodröd väg och Kallocain. Det är med andra ord en klassisk dystopi men som utspelas i Dalarna, Sverige.

Elin är huvudperson i boken. Hon är 16 år och bor med sin familj i skogsbygden i Dalarna. Där sköter man sig själv, har du ett problem så löser du och din familj det. Du blandar aldrig in myndigheterna och absolut inte polisen.

Boken börjar med att familjen Torsons kommer ridande till Elins familj. De är beväpnade och Elins familj känner sig hotade och man fattar att det är alvar. Dagen efter blir Elin och hennes bror överfallna av dem på väg hem från stormarknaden. Elin dödar fadern i familjen och hennes bror Vagn blir tillfångatagen.
 
Det blir Elin som måste få honom tillbaka och förhandla med Torsons. När hon kommer till gården är bara en av sönerna, Harald, hemma. Han har drabbats av en smittsam och farlig feber, Elin hjälper honom för att han ska kunna leda henne till Vagn. De blir (så klart) kära, trots att deras familjer är fiender. Men Elins mål är framförallt att hitta Vagn och undvika polisen, militären och motståndsrörelsen som alla är rätt farliga att träffa på de ensliga vägarna i skogen.

Kanonbok! Del två finns också på bibliotekets hyllor, Krigarna heter den.

 

 ISBN9789127137356 
  

Inga kommentarer: