måndag 27 juli 2015

Livets outgrundliga mysterier

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz var en helt underbar bok om kärlek, vänskap och om att hitta sig själv. Jag blev helt fast i berättelsen om Aristotle och Dante. En så himla fin, stark och underbar bok var det länge sedan jag läste.

Aristotle, eller Ari som han kallas, är bokens huvudperson. Han är 15 år, har få vänner och en familj som bär på stora sorger och hemligheter. Ari känner sig mest arg hela tiden, arg på sin familj, på sig själv och ja, alla. Hans familj består av mamma, pappa, två storasystrar och en storebror som ingen pratar om. Brorsan sitter i fängelse och Ari önskar att någon kunde prata med honom om det. Men istället är det som om brorsan inte har funnits, det finns inga bilder på honom i huset och ingen nämner hans namn. Ari minns honom knappt, det var 11 år sedan han hamnade i fängelse och då var Ari bara 4 år.

Pappan är traumatiserad av kriget och pratar inte mycket. Han verkar inte kunna se och bry sig om Ari och Ari vill så gärna att de ska kunna tala med varandra. Han vet att pappan har mardrömmar och han vill veta vad de handlar om. Han är trött på all tystnad i deras hus.

Men så en sommardag när han är vid den lokala poolen träffar han Dante och de blir vänner på en gång. Dante och hans familj är inte som Ari och Aris familj. De skrattar, pratar med varandra, pussas och kramas. Dante är inte heller som Ari, han pratar om allt, gråter, skrattar och är nästan aldrig arg. Dante målar och läser poesi och går på en annan skola är Ari, det är därför de aldrig träffats förut.

De får en kanonsommar som slutar illa. Dante ska flytta till en annan stad under ett läsår och båda tycker det är trist. Dante gråter och Ari tycker att det kommer nog bli bra. Men innan Dante åker råkar de utför en olycka. Dante håller på att bli överkörd av en bil och Ari räddar honom. Ari bryter båda benen och en arm, men klarar sig. Dante håller på att knäckas av skuldkänslor som Ari bara inte orkar med och sedan åker Dante.

Dante skriver brev till Ari, minst två i veckan och Ari svarar ibland. Han känner sig fortfarande arg och vilsen. Skolan börjar igen och Ari vill mest att den ska ta slut, men så träffar han en tjej som verkar gilla honom. Det verkar Dante också ha gjort, i alla fall är det någon han tränar kyssar på. Fast Dante skriver att han tror att han hellre kysser killar och han är rädd för vad det kan göra med deras vänskap. Han vill att Ari ska finnas kvar när han kommer tillbaka och Ari vet inte vad han vill.

Toppentoppenbok! Läs nu och läs den igen.

ISBN 9789186634650

Inga kommentarer: