måndag 27 juli 2015

Endgame

Endgame: Kallelsen är första delen i en trioligi av James Frey. Del två, Spelet, kommer i höst. Det kan vara bra att veta, för om du läser ettan kommer du att längta efter tvåan. För Endgame var en riktigt beroendeframkallande bladvändare.

Dessutom är det ett realityspel för läsare över hela världen. Målet är att hitta nyckeln till en glaskista full med guld. Ledtrådar finns gömda inuti boken. Läs mer på: http://www.bonniercarlsen.se/endgame/ och kolla nedersta videon. Plus att den kommer att bli filmatiserad.

Boken ges ut på 30 språk samtidigt och är ett försök att ge läsarna ett eget universum från början. Alltså boken finns + spel + facebooksidor + hemsidor + filmen och mycket mer. Det brukar annars växa fram. Först bok, sedan film, sedan spel och så vidare, som Harry Potter.

Så vad handlar boken om? Jo, i tusentals år har 12 släkten förberätt sig på att få kallelsen och när den kommer vet de att slutet är nära och att spelet ska spelas. Spelet innebär att en spelare från varje släkt ska kämpa för att vinna och priset är överlevnad för vinnarens släkt, resten av jordensbefolkning kommer att dö. Spelarna är mellan 13 år och 19 år och kommer från olika länder och kulturer.

När 12 meteoriter slår ner på olika platser på vår jord vet de att det är dags. De har fått kallelsen och spelet ska börja. Alla 12 ungdomarna beger sig till Kina och spelet kan börja. Det finns inga regler i spelet, mer än att de ska hitta 3 nycklar i en viss ordning och vinnaren vinner allt.

Som läsare får man följa främst 6 spelare och de andra får man bara glimtar av. Bland annat Sarah och Jago som bildar en allians fram till dess att det bara kan vara en kvar. Båda vet att de måste vinna, samtidigt håller de på att bli förälskade. Sarah har också en pojkvän som hon lämnar för att åka och spela. Han accepterar inte det utan följer efter. Han fattar inte att det är allvar och att han kan vara ett sätt för de andra spelarna att hitta Sarah.

Spelarna har tränats hela sitt liv för att klara spelet, de är experter på överlevnad och mord. Alla är helt livsfarliga och beredda på att göra allt för att vinna.

Endgame är en riktigt våldsam och blodig historia, gillade du Maze runner och Hungerspelet så passar detta nog som handen i handsken. Superspännande, jag längtar till tvåan kommer ut! 
 
 
 
 
ISBN 9789163879111

Inga kommentarer: