fredag 21 augusti 2015

Hälsningar från havets botten

 
Jamen, detta var bra! En feel-goodbok av Christina Lindström som lämnar mig varm och luddig ända in i märgen. Jag gillade allt från utsida, titel till innehåll. Ändå är det ingen lycklig historia där alla lever happily ever after. Mycket av den goa känslan jag fick tackar jag Fille för. Det är bokens fantastiska huvudperson som gör att jag gärna skulle vilja läsa mer om honom och vad som hände sen. För det lär hända mycket efter allt som hänt i Hälsningar från havets botten.   

Fille, eller Felipe som han egentligen heter, ska precis börja på gymnasiet tillsammans med kompisarna Edwin och Jonte. De ska alla gå en musiklinje och de har varit kompisar så länge de kan minnas, trots att de är väldigt olika. Edwin kallas sig själv för flickidol, han sjunger i deras band, är väldigt snygg, tränar massor på gym och är lite av en player. Jonte är den försiktiga och eftertänksamma killen med hälsonördar till föräldrar som skulle dö om de visste att han drack Coca-cola. Fille är clownen, lite klumpig, pratar först och tänker sen och vill gärna göra alla i sin omgivning glada. Det gör han, både frivilligt och ofrivilligt.

När gymnasiet börjar efter sommaren samlas alla i aulan för upprop och det är där han ser Hanna för första gången på 6 år. Han var kär i henne redan då i fyran och helt plötsligt kommer alla känslorna tillbaka igen. Men Hanna är en tjej med tungt bagage och inte den som man bara snackar med och blir vän. Men Fille bara måste få lära känna henne och genom Filles minnen fattar vi som läser bit för bit vad det är för en tjej han är kär i. Som tur är kommer de ha en lektion i veckan ihop, körsång, och när de har första lektionen och Fille ska ställa sig i kören händer detta:

"Hanna står ungefär i mitten. Jag ser henne nästan på en gång. Hon har på sig en grå, v-ringad t-shirt. Håret har hon satt upp i en slarvig tofs. Jag tittar rakt in i hennes stora vackra ögon som möter min blick och kanske håller den kvar. Det känns i alla fall som om hon håller kvar den. Den når ända in, den blicken, precis som den alltid gjort. Jag överreagerar kanske men det känns just då som om någon krokat fast mig i ballarna och börjat veva in. Hjärtat börjar slå så häftigt att jag nästan inte kan andas..."

Boken är inte bara en kärlekshistoria, utan om familj och vänner. Jag gillar Filles kompisar, de kan vara sig själva, säga att de inte vill festa, säga att de varit kär i en person 6 år och bara vara. Så vill man ju att kompisar ska vara.

Fille bor med sin pappa, hans mamma försvann när han var 4 år och sedan dess pratar inte hans pappa om henne. Men Fille vill veta var hon finns nu och varför hon försvann.

Jättebra toppenbok, i klass med Livets outgrundliga mysterier i kategorin myspys-dramatik-kanonböcker.

ISBN 9789132164705

1 kommentar:

Christina sa...

Åh, hurra vad roligt! ropar författaren till boken. :-)