måndag 3 augusti 2015

En lilja, en ros

En lilja, en ros av Sally Nicholls är en kärlekshistoria från 1300-talet. Bokens titel kommer ifrån en dikt, the Maiden´s song, som skrevs på 1500-talet. Den handlar om en ung tjej som ska gifta sig och hon undrar om hon kommer att lära sig att älska. På medeltiden fick tjejer och killar inte välja fritt vem de skulle gifta sig med, speciellt inte om de var adliga. Dessutom var tjejerna ofta tonåringar när de giftes bort, ofta med äldre män.

I En lilja, en ros är lady Elinor av Hardford castle huvudperson. Hon är 14 år och förälskad i sin kusin Dan som ska bli riddare. Dan är förälskad i Elinor också. Men när Elinors pappa får veta detta blir han rasande, de får inte gifta sig. Dan måste gifta sig med en flicka från en familj med pengar och Elinor måste gifta sig med någon som står kungen nära. Allt för att förbättra familjens ställning.

Redan ett par veckor efter att Elinors pappa fått veta att de är förälskade berättar han att Elinor ska gifta sig med en av hans gamla kompisar. Elinor vill inte, gifta sig med en gubbe i sin pappas ålder, aldrig! Men vad ska hon göra?

Snabbläst bok från Argasso förlag.

ISBA 9789187667299

Inga kommentarer: