torsdag 5 november 2015

Odinsbarn


Odinsbarn är första delen i serien Korpringarna av Siri Pettersen. Det är en annorlunda, våldsam och helt underbar fantasyberättelse. Det finns inte en enda trollkarl, drake eller riddare. Det är en berättelse som hämtat inspiration från vår nordiska mytologi och från fornnordisk religion. Liknar ingen fantasy jag tidigare läst och den är hur bra som helst!

Hirka är snart 15 år och bor i Ymslandet. Hon är annorlunda och kallas den svanslösa. Hennes far har berättat att vargarna tog hennes svans när hon var bäbis. Men det är inte bara det att hon saknar svans som gör henne annorlunda, hon kan inte famna som alla andra verkar kunna. Det är att ta till sig kraft från naturen och använda den till att kanske bli starkare. Detta är något man måste kunna när det är dags för riten. Hirka är orolig för detta, vad händer om hon inte fixar det. Hennes pappa blir också oroligare och oroligare ju närmare riten de kommer. Han vill att de ska flytta och strunta i riten.

När Hirkas gamla barndomsvän Rime dyker upp försöker han hjälpa henne att lära sig famna. Men det går inte, däremot upptäcker de att han kan påverka henne när han famnar och kanske kan de lura rådet som håller i riten. Rime är dessutom ättling till rådet och kommer vara med under riten.

Men så berättar Hirkas pappa sanningen, Hirka är inte från denna världen, hon är ett odinsbarn, en människa och hon kommer inte att klara riten. Myten säger att människor för med sig rötan, död och gör att de blinda (odjur med vassa tänder och klor) kan komma in i Ymslandet. Hirka tror ändå att hon kanske kan klara riten med Rimes hjälp.

Men inget blir som Hirka och Rime har tänkt sig. Hirkas rit blir starten för inbördeskrig, maktspel och kärlek.


ISBN 9789132164859

2 kommentarer:

annamariaa sa...

ojojoj den här serien vekar jätte bra. älskar nodisk mytologi så tror jag måste läsa denna boken. har precis läst Magnus Chase and the sword of summer som handlar om 16 åriga Magnus Chase som lever på gatorna i Boston Vill iinte spoila för dig men den handlar också om nordisk mytologi. Den är en fortsättning på rick riordan´s böcker om percy jackson, dom kan jag också rekomendera. har en resention om den första boken på min blogg och en recention om magnus chase kommer snart upp :)
kram sålänge

Jennie sa...

Jag gillade Percy och Magnus låter definitivt spännande. Tack för tipset!