onsdag 16 december 2015

När hundarna kommer


Jessica Schiefauer har vunnit Augustpriset för årets bästa barn-och ungdomsbok igen! Förra gången var 2011 med boken Pojkarna, som du också kan läsa om här på bloggen. Hon är väl värd priset tycker jag. Fast, som hon själv säger i en intervju "Den är inte bara för ungdomar utan för alla - men inte för barn".

När hundarna kommer tar sin början under en försommar i en svensk småstad på 90-talet. En annan tid, men ändå inte. Tre ungdomar står i centrum - Ester, en osynlig gymnasietjej som längtar efter kärleken, möter Isak som har förvandlats till en annan när han bytte glasögonen mot kontaktlinser. De blir blixtförälskade och tillbringar all ledig tid tillsammans. Isaks lillebror Anton är också sökande, efter bekräftelse och identitet. Han blir sedd och omhändertagen av en äldre kille med rakat huvud och stålhättade kängor, som dricker för mycket och spelar nationalistiska låtar på stereon. Han rakar Antons skalle och smeker därefter hans nacke så att Anton ryser av välbehag. "Du ser ut som ett kukhuvud", utbrister Isak när Anton dyker upp vid frukostbordet. Pappa beordrar Anton att behålla kepsen på, i alla fall inomhus, tills håret har vuxit ut för så där vill han inte se sin son. Föräldrarna verkar inte ta varningssignalerna på allvar och för Anton handlar nynazismen mer om att få tillhöra ett sammanhang och känna tillhörighet, än hat och åsikter. En ljummen sommarkväll vid stranden urartar dock allt. Anton kommer hem blodig, och Isak och Esters relation blir aldrig densamma igen.

Jessica Schiefauer växte upp i Kungälv och var 17 år 1997, då ett av Sveriges mest uppmärksammade mord begicks i Kode, som ligger 1 mil ifrån Kungälv. Fjortonårige John Hron blev brutalt mördad av fyra nynazister, varav den yngste endast var femton år. Jessica berättar i en intervju att hon sedan dess har försökt hitta ett sätt att skriva om den här sortens händelse; ett grovt våldbrott utfört av unga förövare. Jessica har studerat en rad liknande våldsbrott och utifrån verkligheten konstruerat ett eget fall i boken När hundarna kommer. Vad är det som gör vissa ungdomar till mördare?

Detta var en riktig bladvändare! Jobbig, spännande, ledsam och vacker på en och samma gång.

ISBN: 9789163880353

Inga kommentarer: