onsdag 6 juli 2016

Den sommaren

Den sommaren är en serieroman av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki som handlar om att vara  sisådär 12-13 år, om att vara barn men på väg in i något nytt.

Rose och hennes familj har åkt till Awago Beach så länge som hon kan minnas. Där har hon en sommarlovskompis som heter Windy. De har alltid hängt med varandra på sommaren. Windy är ett och ett halvt år yngre än Rose och det är ett år sedan de sågs. För vuxna är ett år ingenting, vi kan prata med varandra ungefär som om det var förra veckan vi sågs. Men massor kan hända på ett år när man är runt 12 år. Windy vill fortsätta som förr, bygga sandslott och leka, medan Rose börjar kolla i tonåringarna på orten. Mest spanar hon på killen, Duncan som jobbar i den lilla butiken i samhället och det är där många av tonåringarna hänger.

Denna sommar börjar Rose och Windy, spionera på tonåringarna och titta på skräckfilmer. När de spionerar förstår de att Duncans flickvän har blivit gravid, men att han inte ens vill prata med henne om det. Det är början på något hemskt som tjejerna inte riktigt greppar. Dessutom bråkar Roses mamma och pappa mest hela tiden. Det slutar med att pappan åker tillbaka till staden igen och lämnar Rose med en mamma som är deprimerad och knappt orkar någonting. Rose saknar sin "gamla" mamma som brukade vara med henne på stranden och hitta på roliga saker.

Den sommaren är en vacker bok. Den innehåller 300 sidor med bilder som riktigt känns, speciellt de stora helsidorna. Det kan vara en bild på havet, himlen eller på föräldrar som är vända bort ifrån varandra och vi som tittar kan se att det är något som är fel mellan dem. Boken låter kanske allvarlig och det är den. Men samtidigt är den kul och jag skrattade högt flera gånger (vilket är ganska ovanligt för mig).

ISBN 9789187741074 

Inga kommentarer: