måndag 28 januari 2019

Allt det här är Sant

Först läste jag en recention av Allt det här är sant och tänkte å, ja det låter bra! Sedan öppnade jag boken och tänkte å, nej, för boken är inte skriven som en vanlig berättelse. Det är intevjuer, mail, dagboksanteckningar och annat, det kändes jobbigt. MEN det tog kanske fem sidor sedan var jag fast och köpte hela upplägget som är riktigt smart, annorlunda och kul. Lygia Day Peñaflors bok har något alldeles eget som gör att den känns som på riktigt.

Okej, tänk dig att en känd författare ger ut en bok om dig och dina vänner. Alltså en bok om dina innesta hemligheter som du absolut inte vill dela med någon. Det är vad som händer Miri, Soleil och Penny och Jonah. De blir vänner med den kända författarinnan Fatima Ro (eller om det är hon som blir vän med dem). Fatima säger att deras vänskap bara kan fungera om de är absolut ärliga mot varandra och berättar allt. Detta får såklart oanade konsekvenser.

Allt det här är sant börjar med att Jonah ligger i koma och ingen vet om han kommer att klara sig. När han hittades låg ett exemplar av Fatimas nya bok på hans mage. Sedan börjar historien och vi får följa vad som hänt genom intevjuer med två av tjejerna, dagboksanteckningar från Soleil (som publiceras i en tidning) och genom att läsa urdrag från Fatimas bok om dem. Tjejerna pratar inte längre med varandra och de har alla olika syn på hur det blev som det blev. Fatima har de ingen kontakt med längre och hon har hängts ut i media som en hänsynslös utnyttjare. 

Jag blev genast nyfiken på hela historien, varför hamnade Jonah i koma? Vad hade hänt i verkligheten som Fatima skrev om? Hur ska det gå för Jonah?

Som sagt spännande, annorlunda och riktigt bra. Det känns som om man läser en bra dokumentär, om något som verkligen har hänt och att allt sker här och nu. Engagerande från start till slut.



ISBN 9789188665102




Inga kommentarer: