onsdag 6 februari 2019

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Det räckte med att se utsidan till boken Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande så blir man lässugen. Moa Eriksson Sandberg har skrivit en riktigt spännande thriller om mörka hemligheter, vänskap, lust och mord.

Huvudperson i boken är inte Ester Gråberg utan Julia. Julia och hennes familj har flyttat från Stockholm till en mindre stad. Där ska Julia fortsätta läsa estetisk linje med inriktning teater. Hon tycker det känns jättejobbigt att börja i en ny klass i januari när alla redan hittat sin plats. Skolans teaterlinje är dessutom känd för att bara ta in de bästa och det känns också jobbigt.

Julia märker lätt att hennes nya teatergrupp och framförallt dramaläraren inte är som hennes förra. På drama lektionerna har alla svarta kavajer och läraren som heter Rafael är sträng och skitsnygg. Första lektionen berättar han att de ska sätta upp en pjäs under våren och att de redan nästa dag ska få veta vilken och vilka roller de får. De får läsa ett stycke från Shakespeare och Julia tycker att Ester är helt fantastiskt duktig. Rafael verkar tycka att Julia är helt fantastisk och det kanske inte är konstigt eftersom hennes pappa är engelskspråkig.

Dag två meddelar Rafael att de ska spela Hamlet och att Julia får rollen som Ofelia. Det var Ester (klassens überbitch) drömroll och hon blir skitsur, drar från lektionen och försvinner. Alltså bokstavligt talat försvinner. Man hittar hennes cykel slängd på bron över ån, men Ester är borta.

Julia känner sig skyldig till Esters försvinnande och börjar försöka ta reda på vad som kan ha hänt. Har hon stuckit från stan? Har hon tagit sitt liv? Har hon blivit kidnappad? Ingen verkar i alla fall veta var hon är. Men under resans gång får Julia en ny bild av Ester. I skolan var hon elak, bitchig, snygg och kall. En person som inte var lätt att lära känna och det verkar finnas flera som skulle vilja skada henne.

Spännande!


ISBN 9789132209871

      

Inga kommentarer: