fredag 22 januari 2021

Helt ärligt

Helt ärligt av Camryn Garrett har fått mig att fundera och dessutom lärt mig en hel del nytt om hiv. Boken handlar om en hiv-positiv tjej som går på gymnasiet. Hon är som vilken tjej som helst, men ändå inte. Helt ärligt handlar om vänskap, kärlek och om fördomar. 

I Sverige lever ca 7000 personer med hiv, alltså ca 0.07% och varje år får ungefär 450 personer en hiv-diagnos. Det finns inget botemedel för hiv, men det finns mediciner som gör att en kan leva med det som en kronisk infektion. Hiv överförs om en inte har en välfungerande medicinsk behandling och vid obehandlad hiv kan viruset överförs på tre sätt: oskyddad sex, blod och från mor till barn. Det finns inga andra sätt.

I bokens början är Simone 17 år på väg till ett gynekologbesök. Hon tänker mycket på sex och även om hon inte har någon kille så vill hon veta hur det skulle fungera för henne. Simone är hiv-positiv och funderar på vad hon kan och inte kan göra. Hon föddes med hiv och har sedan hon var liten fått mediciner och gått på läkarbesök minst en gång i veckan. Nu tar hon en tablett varje dag, vid samma tid och mår bra. 

Simone har börjat i en ny skola eftersom hon blev tvungen att byta. Hon berättade för en kompis på den gamla skolan att hon var positiv och den kompisen berättade det för alla. Helt plötsligt krävde vänner och deras föräldrar att hon skulle ha separat undervisning och inte vara med de andra. Hon blev helt utfryst. I den nya skolan har hon fått två bästa vänner, hon har blivit engagerad i skolmusikalen (hon älskar musikaler) och hon har börjat att bli intresserad av Miles. Men hon har inte berättat för någon att hon har hiv, hon vågar inte efter det som hände i förra skolan.

När Simone och Miles börjar dejta, då händer det obehagliga grejer. Någon lägger en lapp i hennes skåp där det står: Jag vet att du har hiv. Du har till Thanksgiving på dig att sluta träffa Miles. Annars får alla andra också veta. Simone vet inte vad hon ska göra, hon vill inte berätta för sina föräldrar eftersom det skulle bli ett j...a liv och hon kan inte berätta för vännerna, de vet ju inte heller om hennes hiv. Efter första lappen kommer det fler. Simone är rädd att allt hon har på den nya skolan kommer att bli förstört och hon fattar att hon måste berätta för vännerna och för Miles. Men vad händer då? Och vad händer om alla får veta?

Helt ärligt är en fin bok om kärlek, sex, vänskap och om rädslor. 

Vill du veta mer om hiv, bra sidor: 

https://hiv-sverige.se 

Hiv och aids | RFSU



 

Inga kommentarer: