tisdag 16 februari 2021

Bergtagen


Bergtagen är första delen i en trilogi om Läroverket i Järvhöga, och boken ger en mersmak. Jag gillar spänningen och mystiken i Jämtlands skogar och ser fram emot nästa del.

Järvhöga läroverk är en privat internatskola i ett litet samhälle i Jämtland. I Järvhöga känner alla varandra, och har gjort det i alla tider. Och så är det eleverna på Läroverket så klart, dem känner man ju inte. De stannar några år under sin gymnasietid och lämnar sedan orten så fort det bara går. Om de inte försvinner innan dess, det vill säga...  

”Du vet hur det är här i Järvhöga. Ibland går folk ut i skogen och försvinner. Det är bara så det är här uppe.” 

Det har hänt förut, och det händer nu igen. En ung kille blir ovän med sin rumskamrat och går i ilskan rakt ut i skogen bakom skolan. Och försvinner spårlöst. Ortsbefolkningen, polisen och Missing People letar febrilt, men hittar inga spår alls efter Markus. Hans rumskompis Emil är också med i letandet, men han beter sig förvirrat och skumt. Vad hände egentligen den där kvällen? Är Emil mer inblandad än vad han säger?

Parallellt med detta nutida mysterium nystas även ett annat försvinnande från Läroverket upp. Händelsen som gjorde att internatskolan 1966 blev tömd på elever av oroliga föräldrar och till slut fick stängas ner under många år. Vad är det egentligen som händer i skogarna runt Järvhöga läroverk?


Fredrika Sjöberg 


Inga kommentarer: