fredag 7 januari 2022

Grim

 

När jag började läsa Grim av Sara Bergmark Elfgren kunde jag inte låta bli att tänka på det norska black metal-bandet Mayhem. Bandet slog igenom i slutet av 80-talet och är stort inom genren. Mayhem har omgetts av flera tragedier. Sångaren Dead (Pelle Ohlin) begick självmord och gitarristen Euronymous (Øystein Aarseth) blev mördad av Varg Vikernes som var basist samma band. Händelserna har gett upphov till massvis med rykten kring vad det var som egentligen hände. Kring Mayhem finns det många dokumentärer och även filmer bl.a. Lords of Chaos från 2018.   

Men jag behöver inte läsa så länge innan jag släpper tankarna på Mayhem, författaren säger också i efterordet att Grim är fiktion, inget annat. Visst finns likheter och det vore konstigt om författaren inte fått inspiration från Mayhem. Det mesta inom black metal kan liksom inte undvika det.   

Boken börjar med att vi förstår att det gått riktigt dåligt för någon som heter Kasper och berättaren vill förklara hur allt gått till. Så berättelsen börjar om med att Kasper som är 18 år börjar sommarjobba på Gröna Lund. Kasper har haft gått igenom en riktigt jobbig tid och allt slutade i en depression. Nu är han på väg tillbaka från sin sjukdom, han har avslutat sina besök hos psykologen och han börjar få lite hopp om livet. Men Kasper är en osäker kille, han är rädd att folk inte ska gilla honom, att han inte är bra nog, rolig nog osv. Men när han börjar sitt sommarjobb på Grönan hamnar han precis rätt. Han får jobba i spökhuset med ett gäng som släpper in honom direkt och som verkar gilla honom, speciellt Iris. 

Kasper och Iris blir vänner redan hans första dag på sommarjobbet. Det beror på att hon har bandet Dark Crueltys logga intatuerad på armen. Dark Crulety var ett legendariskt black metal-band som gav ut Sveriges första skiva i genren. Bandet är också känt för att sångaren i bandet, Grim, hittades död under väldigt mystiska omständigheter. Kasper har växt upp med Dark Cruelty eftersom hans pappa Håkan "Maimer" Nordin var med och startade bandet. Han och Grim var dessutom bästa vänner och Kasper är döpt efter Grim som egentligen hette Kasper.   

Så allt är ganska bra för Kasper, men han har börjat drömma om Grim. Väldigt verkliga och läskiga drömmar där det känns som om Grim vill något. Därför bestämmer sig Kasper för att han måste ta reda på hur Grim dog och det leder in honom på en väldigt mörk väg. 

Grim är en spännande bok. Som läsare vill du veta vad som hänt Kasper, hur Grim egentligen dog och hur allt blev som det blev med Dark Cruelty. 

Är du sugen på att läsa om genren black metal eller death metal så finns bl.a. den fina boken Blod, eld och död av Ika Johannesson och Jon Klingberg.1 kommentar:

Lukas Anna sa...

Hej grabbar!
Jag blir glad av att läsa fina kommentarer och bra innehåll här på bloggen... Jag heter Laura Showan, från Lund, Sverige. Jag har en liknande situation som hände mig för några månader sedan, min manfamilj gillar inte mig, du har ett barn tillsammans men ändå ville hans familj att han skulle gifta sig med en annan kvinna som bor i samma grannskap, och även damen i fråga har redan haft en kärleksrelation med min man och hon hade gått långt för att starta en ond kärleksförtrollning för att avleda min mans uppmärksamhet från mig och vårt barn, så jag har kämpat för att överleva helt ensam de senaste 3 åren och vårt barn är bara två år gammal, jag gjorde allt för att få honom att stanna och ta hand om vårt barn tillsammans men på grund av naturen av den mörka magin har den andra kvinnan redan gjort på honom, min man att inte lyssna på mig eller vilja sätta ögonen på mig och vårt barn, så jag berättade detta för en vän och hon rådde mig att kontakta en andlig mentor och far som Dr.Oduduwa från en afrikansk nation i Sahara, jag kontaktade honom online och vi gjorde gratis konsultation online, efter det försäkrar han mig att han kan vända den onda besvärjelsen på hi m bort och då kommer min man att återgå till sina normala sinnen och återvända till mig och vårt barn, så jag gjorde allt han sa åt mig att göra och jag följde noga alla hans instruktioner att be en trollformel bön i mitt hus, och sedan han gjorde all annan andlig rening för min räkning i sitt tempel. bara två dagar efter att den onda besvärjelsen togs bort från min man fick jag ett missat samtal och ett röstmeddelande från min man som grät och bad mig om ursäkt och han sa att han kommer tillbaka för att träffa mig och vår son nästa dag, så jag var lite förvånad och jag sa ok jag kommer att vara hemma. igår kväll kom min man tillbaka hem till mig och han knäade ner och bad mig om ursäkt. Jag förlåter honom och fram till idag lever vi tillsammans som en lycklig familj och han älskar mig mer än någonsin tidigare just nu. Så det finns lösning på alla problem i livet, bara det vi inte vet kan vi få tillgång till. Idag delar jag detta mitt verkliga vittnesbörd med er om någon är här och letar efter en sådan lösning för att få tillbaka ex och kanske återställa ett trasigt äktenskap eller ett trasigt förhållande kan fixas inom två dagar. Jag rekommenderar starkt att du konsulterar Dr.Oduduwa online gratis konsultation via; https://wa.link/q5f107
(dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)