fredag 29 juli 2022

Mitt namn är Firekeeper

 

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley är en riktigt spännande historia som utspelar sig i en intressant och ovanlig omgivning. Författaren säger själv att hon började skriva boken eftersom det finns väldigt få berättelser om ursprungsamerikaner, speciellt i nutid. Boulley själv kommer från Sugar Island, Michigan och är stammedlem i Sault Sainte Marie Tribe of Chippewa Indians. Det är också där boken utspelar sig. Boulley säger att boken har sina rötter i hennes stamgemenskap men att den är ett fiktivt verk. Hon har valt att hitta på en stam som har liknande problematik som hennes egen och att bokens stam så klart inte är representativ för alla de 574 erkända ursprungsindianska stammarna.

Alltså, bara att det var en spännande omgivning och hjältinna gjorde att jag blev sugen att läsa boken. Men bara efter ett par sidor insåg jag att detta kommer bli sträckläsning. Boken handlar om 18-åriga Daunis som har ena foten i stadens vita överklass och den andra hos sin pappas familj bland ursprungsamerikanerna på Sugar Island. När vi möter henne har familjen det jobbigt, hennes mormor har fått en hjärnblödning och ligger inför döden, hennes morbror har hastigt gått bort ett par månader tidigare och Daunis själv måste berätta för familjen att hon inte vill följa de Collegeplaner som gjorts upp. Dessutom har hon fått hjärtat krossat av en kille som hon inte kommit över än.   

Men saker ska bli värre. Det börjar en ny kille på skolan, Jamie. Han är så klart jättesnygg, smart och väldigt fåordig om vart han kommer ifrån. Daunis ska vara hans fadder så han lär känna skolan, staden osv. Han ska spela hockey i skollaget som är stadens stolthet och som Daunis försöker hålla sig långt borta ifrån. Hon vill inte bli en av hockeyamöborna, tjejerna som dyrkar och livnär sig på "hockeygudarna". Alltså, hon kommer inte bli kär i den nya kille. 

Men under en fest blir en person som står väldigt nära Daunis mördad och helt plötsligt blir hon indragen i en mordutredning, där hon mer eller mindre tvingas att arbeta som informatör åt FBI. Samtidigt inser hon att personer runt om henne inte är de hon trodde de var och att saker kommer att bli både farligare och intensivare än hon var beredd på. 


 

Inga kommentarer: