måndag 9 mars 2009

Realistiskt, otäckt och bra.


Så har jag det nu av Meg Rosoff är en tokbra bok, speciellt för alla som gillar Imorgon när kriget kom. Detta är också en berättelse om krig, kärlek och vänskap. Men det är ingen serie utan bara en jättebra bok.
Daisy är 15 år och kommer inte överens med sin pappa och hans nya fru. Hennes mamma är död och hon trivs inte i New York där hon bor. Hon skickas till sin Moster och kusiner i England. Mosterns hem på landet är fullt av liv och kärlek, Daisy trivs för första gången på länge. Dessutom blir hon och kusinen Edmond förälskade i varandra och i hemlighet inleder de ett förhållande.
Men så bryter kriget ut, terrorister bombar London, dödssiffrorna är tiotusentals och Daisys idyll liggeri ruiner. Mostern är engagerad i fredsprocessen och reser till Oslo för överläggningar. Men hon kan inte ta sig hem igen för all flygtrafik stoppas. Nu måste Daisy, Edmond och de andra klara sig själva. Till en början lever de avskurna från omvärlden och håller sig för sig själva. Men saker och ting utvecklas så att kusinerna splittras, även Daisy och Edmond.
Ockupationsmakten och kriget skildras på ett abstrakt och skrämmande sätt. Daisy och de andra vet inte vem som är vän och vem som är fiende. De vandrar i krigets spår bland lik, brända byar och andra hemskheter.
Boken utspelas nu och är mycket övertygande och hemsk. Läs och få en upplevelse utöver det vanliga!

Inga kommentarer: