torsdag 30 december 2010

Reckless


Japp, Reckless av Cornelia Funke var verkligen bra. En ond saga om två bröder, en storebror som är äventyrslysten och framåt, den andra mer försiktig och varsam. Historien utspelar sig i en sagovärld som inte är särskilt vacker. Krig råder mellan människorna och goylerna. Goyler är människoliknande stenvarelser och om de river en människa med sina klor förvandlas även människan till en goyl.
Jakob, den äldste brodern, hittade landet bakom speglen i sin fars arbetsrum när han var 12 år gammal. Sedan dess har han försvunnit dit så ofta han kan de senaste 12 åren. Han har sagt att han varit ute och rest i den vanliga världen fast han tagit sig till den andra världen istället. Där har han blivit en äventyrare som hittar försvunna skatter och magiska föremål, som en sko av glas, Rapuntzelhår, en guldboll och mycket mer. Alla grejer vi känner igen från bröderna Grimms sagor, men i Jakobs värld slutar det inte alltid bra. I hans värld kom det ingen prins och väckte Törnrosa, hon ligger iställer mumifierad i ett förfallet och ödsligt slott (hu!).
Will, som är den yngre brodern, råkar av en tillfällighet se Jakob ge sig av genom speglen och följer efter. Väl i den andra världen blir han riven av en goyl och börjar förändras. Jakob bestämmer sig för att försöka rädda honom och en resa mot att finna ett botemedel börjar. Men den onda fen som står på goylernas sida har sett Wills förvandling. Hon tror att han är utvald att skydda kungen och beordrar att han skall hittas och föras till henne.
Med på resan är även Clara, Wills tjej, och Räv som egentligen är en tjej och kan ändra form som hon vill. Allas liv hänger på en skör tråd för, som sagt, detta är ingen saga med ett garanterat lyckligt slut. Men ojojoj, mycket bra och annorlunda. Jag tyckte mycket om Reckless och jag hoppas väldigt mycket på en fortsättning, hoppas, hoppas...
GOTT NYTT ÅR!

ISBN 9789172993976

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du gillade Reckless! Och jag kan avslöja att författaren Cornelia Funke har pratat om en uppföljare... vi gjorde faktiskt en intervju med henne inför världsreleasen av Reckless där hon i slutet berättade om sina tankar kring fler böcker om Will och Jacob. Hör själv här:
http://www.youtube.com/watch?v=aQcsIYPigOk

Dessutom kommer hon till Sverige i höst, till bokmässan i Göteborg, om du åker dit får du passa på att hälsa på henne!

Tack för en trevlig blogg!
Hälsar Melina på Opal