onsdag 5 januari 2011

Underfors

Denna gillade jag! Maria Turtschaninoff har tagit med mig till en värld i Helsingfors underjord, Underfors. Där lever troll, bergsrån, häxor, älvor och annat oknytt. Människan har trängt undan dem från världen ovanom och därför har de sökt sig ned under marken. Från början levde skuggkonungen där med sin familj och sitt hov för att vakta en hemlighet som aldrig någonsin får slippa fri. Men de olika varelserna som sökte sig dit var också välkomna. Men trollen blev giriga och bestämde sig för att störta kungen. Det slutade med att alla anhängare av skuggkungen blev dödade eller försvann.
Men för att ta det från början, Alva är 16 år och bor med sina adoptivföräldrar i Helsingfors. Hon minns inget från sin tidiga barndom och känner sig ständigt jagad och rädd. Hon vet att hon måste vara på sin vakt alltid, men hon vet inte riktigt vad hon är rädd för. En kväll när hon kommer hem står en främling och väntar på henne, Alva vet att det är detta hon har väntat på. Han heter Nide och är otroligt snygg. Han kallar henne för Umbra och en ström av minnen kommer över henne. Hon vet att han talar sanning när han berättar att hon kommer ifrån Underfors och är skuggkonungens dotter. Nide har kommit för att föra henne hem. Men Alva minns inte allt som har hänt och måste lita på Nide, fast hon känner att han kanske inte är allt han säger sig vara.
Joel går i samma skola som Alva och har varit kär i henne länge, men han vågar liksom inte fråga henne om en date. Fast nu är det snart sommarlov och han har bestämt att innan sommaren ska han våga, vad är det värsta som kan hända? Joel vågar och Alva säger ja, de ska träffas på ett café och ta en fika. Joel sitter och väntar på Alva, han ser henne komma, men att hon hejdas av en kille. Hon hänger med killen (Nide) och Joel förljer efter och på så sätt hamnar han också i Underfors.
Det visar sig snart att trollen vill ha Alvas hjälp för att komma åt skuggkonungens hemlighet (som de tror är en skatt), eftersom bara en skugga kan ta sig in till skatten. Hon blir trollens fånge och Joel bestämmer sig för att rädda henne.
Och detta, mina vänner, är bara den fantastiska början på en hejdundrandes resa. Det är dessutom en kärlekshistoria, Alva känner sig oerhört dragen till Nide, fast hon inser att han inte är helt ärlig. Joel är förälskad i Alva och Alva vet inte riktigt vad hon känner för honom. Nide verkar också vara förälskad i Alva, men det är svårt att veta med honom.
Ja, bara att hugga tag i och bli förtrollad du med!

ISBN 9789515227393

Inga kommentarer: