tisdag 7 juni 2011

Jo jag tackar!


Jag känner mig ensam, så som jag ibland gör när jag precis läst en jättebra bok. Jag saknar sällskapet och känslan av att vara med om något riktigt spännande. Det var faktiskt ett tag sedan jag tyckte något var så här bra, riktigt überbra, så där som att det enda som känns riktigt viktigt är att läsa, vem behöver mat?
Tankeläsaren av Kristin Cashore är den första boken i en serie med tre delar som heter De utvalda och jag fattar verkligen varför boken har blivit såld till 28 länder. Dessutom har den fått massor av fina priser och bra recentioner.
Katsa är 16 år och en utvald, det syns på hennes ögon eftersom alla utvalda har två olikfärgade ögon. En utvald har en speciell gåva och dess värde varierar väldigt mycket beroende på vad gåvan är. Någon kan förutse väder, en annan kan simma hur bra som helst och någon kan se i mörker. Katsas gåva är att hon är en mördare, hon kan mörda någon hur enkelt som helst. Hon dödade första gången när hon var 8 år och sedan dess har hennes morbror kungen använt henne som torped.
Att hon kan döda betyder inte att hon gillar det, hon hatar att vara beroende av sin kung. Men hon har skapat något hon kallar rådet, det är en hemlig organisation som arbetar mot orättvisor och maktmissbruk. När grannlandet Lienids gamelkung kidnappas bestämmer rådet att de ska ingripa och på så sätt träffar Katsa Po, prins av Leinid. Han är ganska jobbig och nästan lika duktig som Katsa på att slåss. Katsas vän Giddon gillar honom inte och det beror på att han gillar Katsa mycket. Men Katsa har bestämt sig för att aldrig binda sig till en man.
Po och Katsa måste ta reda på varför Pos farfar kidnappades och det tar dem ut på en resa. En resa som för dem nära varandra och in på farligheter, tokspännande farligheter.
Ja, jag fick lite Twilight-känning av boken, riktigt riktigt bra. Boken har perfekta delar av action, spänning och romantik. Så spring och skaffa boken!
Ja, det finns en boktrailer till boken och den visar jag mest för den påminner om någon slags B-serie á la Robin Hood och är rätt kul. Boken är hejdlöst mycket bättre, fast videon kan ändå ge en liten fingervisning om vad som är att vänta.

Bon voyage!ISBN 9789155256388


Inga kommentarer: