måndag 21 januari 2013

Gilla Hata horan


Gilla "Hata horan!" (pocket)

Gilla "Hata horan" av Johanna Nilsson gav mig en klump i halsen och ont i magen. Kan det vara så här jävligt att gå på högstadiet? Kan folk verkligen vara så grymt elaka mot varandra? Ja tydligen, för Johanna Nilsson berättar att precis när hennes bok var klar, så hörde hon talas om högstadieskola där det fanns en fb-grupp som kallades hata horan. Hon blev riktigt sorgsen och det blir jag med. Varför, varför måste vi vara skitstövlar och hålla med de som skriver elaka gjejer, vad har någon att vinna på det? Svar: Ingen! Ser ni kommentarfält eller chattar med elakt skitsnack, var den som skriver något bra, något positivt, det kan alla vinna på.

Så vad handlar Gilla hata horan om? Jo, Jonna och Gloria är 15 år och taighta som få. De är inte de populäraste och inte de nördigaste. Gloria är nyinflyttad, på förra skolan mådde hon skit, var mobbad och skar sig själv. Nu är hon på väg uppåt. Men så kommer lucia och en fest där några killar utnyttjar henne, tar bilder på det och sedan lägger på fb och skapar gruppen Hata horan. Gloria blir knäck och Jonna bestämmer sig för att hämnas.

Robin, killen som lägger ut bilderna, är kung på skolan. Alla tjejer är kära i honom och beundrar honom när han spelar fotboll eller sjunger i sitt eget rockband. Men på en fotbollsturnering under en match tappar han nästan brallorna och någon tar en bild på hans finniga rumpa, lägger ut bilderna på fb och skapar gruppen Hata horan 2. Därefter börjar det komma kommentarer om att han är bög, tafsar på de andra killarna och har ihop det med en av skolans manliga lärare. Robin blir snart ensam och snart är det fler som hatar horan 2 är 1.

Gloria blir drottning och Robin mobboffer, men vinner någon?ISBN 9789186969547


 

Inga kommentarer: