tisdag 19 mars 2013

Jag, En

Jag, En (häftad)
Tänk dig att du vaknar upp varje dag i en ny kropp, i ett nytt rum, i en ny stad och så vidare. Du är alltid du, men samtidigt någon annan. Du är alltid din ålder, just nu 17 år. Så har huvudpersonen i David Levithans bok Jag, En det. Han eller hon = hen har alltid haft det så.

Hen kallar sig En, de andra namnen är lånade. När boken börjar håller allt på att förändras för En. En vaknar i en kille som heter Justin. En har lärt sig att snabbt ta in personen som hen ska bo i under en dag. En kopplar liksom in i personen minnen så hen vet vad personen ska göra och brukar göra. Ibland brukar En låta personen stanna hemma, fejka sjukdom, för det är jobbigt att gå i en ny skola varje dag med nya kompisar. Men denna dag bestämmer hen sig för att gå till skolan och det är tur. Hen träffar Justins flickvän Rhiannon och blir kär. Det har bara hänt en gång förut och det gick dåligt.

Men nu vill En göra allt för att vara nära Rhiannon. En struntar i vad personerna hen bor i egentligen skulle ha gjort. De två följande dagarna vaknar En i städer som ligger för långt bort från Rhiannons, men dag tre vaknar En som en tjej med körkort bara en timma från Rhiannons skola. Tjejens dag får vara, En åker till Rhiannons skola och låtsas att vara en ny elev som Rhiannon får visa runt. Dag fyra vaknar En som en kille och killen får gå på fest och dansa med Rhiannon en hel kväll. Tyvärr hinner inte En köra hela vägen hem, så killen vaknar i ett dike och är övertygad om han varit besatt av djävulen. Här börjar ännu en del i den fantastiska berättelsen om En.
  
En grymt bra och lätt skruvad berättelse om kärlek, kan den verkligen övervinna allt?

ISBN 9789185763306


Inga kommentarer: