måndag 23 september 2013

Som om hösten kom på sommaren

Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen (japp, från Norge) påminner mig om En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. Båda handlar om jordens undergång eller i alla fall slutet för världen som den ser ut idag. Detta är inga actionböcker där en hjälte försöker rädda oss från undergång. Nej, det är försent, det finns inget att göra mer än att se vad som händer och försöka överleva om det går.

Som om hösten kom på sommaren handlar om Nanna 12 år, Fride 6 år och deras pappa. De har varit instängda i en bunker i 5 år, enda kontakten med världen utanför är ett periskop som de kan titta ut igenom. De kan se bruna gräsmattor, döda träd men inga människor eller djur.

För 5 år sedan började världen dö, först blommorna i rabatterna, sedan träden i skogen, sedan djuren och så till sist började människorna bli sjuka och dö. När Nannas och Frides föräldrar fattade detta började de förbereda sig för att fly ned i bunkern. De köpte mat, kläder och massa annat och fyllde bunkern med. Sedan skulle de också fly dit, men mamman skulle komma senare eftersom hon jobbade som läkare på sjukhuset och ville hjälpa in i det sista. Men mamman kom aldrig och nu har det gått 5 år.

Pappan säger att de inte kan gå ut förrän det är säkert, när det är det vet han inte. Men så blir han sjuk och han vet dessutom att det inte finns mycket mat kvar i bunkern. Därför måste Fride och Nanna lämna bunkern och ta sig tillbaka till deras gamla lägenhet i staden. Pappan berättar att deras mamma gömt medicin i deras piano, de måste hitta den för att hjälpa honom. Han säger också att de måste vara försiktiga, om det finns människor så vet man inte hur de är. De kan inte lita på någon...om det nu finns någon kvar.

Det kommer massor av dystopier nu, det kan ha att göra med att Hungerspelen blev så himla framgångsrik eller för att vi på riktigt börjar bli oroliga för tillståndet i världen. Vi klarade ju 21/12 2012, det som skulle vara jordens undergång enligt vissa. Undra när nästa är?

ISBN 9789172995802

Inga kommentarer: