onsdag 19 mars 2014

Legend

Legend (inbunden)
Nu blev det en såndär natt när jag glömde av att sova eftersom jag bara var tvungen att läsa. Legend av Marie Lu är såld till 24 länder, ligger på New York times bestsellerlista och ska bli film inom kort. Ja, så bra är den faktiskt.

Legend är en dystopi, alltså den utspelar sig i en framtid där mänskligheten har det ganska så illa. Det som en gång var USAs västkust är nu Republiken, ett land som hela tiden krigar mot sina grannar och verkar vara någon typ av militärdiktatur. De rika och smarta rekyteras av armen, de fattiga lever i specialla områden i staden där de dör som flugor och får göra alla skitjobb.

Det finns två berättare i boken, Day och June, båda är 15-år och det är kanske den enda likheten. Day är den mest eftersökta brottslingen i republiken. Han utför sabotage, helt på egen hand, mot Republiken och en del bankrån. Han har en familj som lever på den fattiga sidan som drabbats av pesten. De vet inte om att han är i livet och att det är han som lämnar mediciner och mat till dem.
När hans lillebror får pesten måste han försöka skaffa medicin, men den är svindyr och dessutom till för de rika. Därför gör han ett rån mot ett medicinförråd. Men det går fel och han råkar skada en soldat när han flyr därifrån och blir själv illa skadad.

June lever på den rika sidan, hon är 15 år och redan nästan klar med sin utbildning. Hon längtar till att få börja arbeta för Republiken precis som sin storebror. Hennes föräldrar är döda och hon bor därför med sin bror. Men allt förändras när han blir dödad i tjänsten. Han skulle bevaka en pestmedicinleverans när landets mest eftersökte brottsling, Day, dök upp. Day dödar Junes bror när han flyr (eller?). June får sin examen tidigare och en överbefälhavare ger henne uppdraget att hitta sin brors mördare.

Men såklart är allt inte vad det ser ut, June förstår mer och mer vad Republiken använder för metoder mot folket. Men hon har bestämt sig för att hitta Day, han är hennes fiende eftersom han mördade hennes bror.

Om du gillar böcker som Hungerspelen, Divergent och Matchad kommer du gilla Legend. Det är, som grädde på moset, också en serie. Del två finns redan på hyllorna och heter Prodigy.

ISBN 9789174992892

Inga kommentarer: