tisdag 8 april 2014

Färglös

Färglös
Färglös är en snabbläst bok, bara 85 sidor. Jag önskar att den hade varit mycket längre än så, kanske en hel serie för historien i boken är så bra, så smart och spännande.

Jed lever i en värld där alla inte nödvändigtvis måste dö om de blir sjuka eller påkörda av en bil. Forskarna har upptäckt ett serum som gör att man kan väcka de döda till liv, men bara om de har rätt blodgrupp och om de inte var alltför svårt skadade när de dog.

Det låter ganska bra, men de som återvänder från de döda blir utstötta och tvingas bo i en förfallen del av staden som kallas gravplatsen. De kallas för färglösa eftersom en bieffekt av serumet är att allt pigment försvinner. De får vitt hår, vit hud och till och med vita ögon därför är de lätta att känna igen.

 Jed hatar de färglösa, han tycker inte de borde få finnas. Hans pappa jobbar som advokat med att ta ifrån de färglösa alla ägodelar. Eftersom de är döda har de inga rättigheter längre. Jeb och hans kompisar håller helt med och hela boken börjar med att de misshandlar en färglös kille och ingen av dem ser något fel i det.

Jed är dessutom ihop med skolans snyggaste tjej och hans gäng är det populäras, de färglösa gör bäst i att hålla sig borta från dem. De färglösa går i skolan, men håller sig mest i skuggorna och långt borta ifrån Jeb.

Men Jed kommer att få lära sig en del om karma under bokens 85 sidor. En kanonbok!


ISBN 9789186579944

Inga kommentarer: