torsdag 19 mars 2015

Maryn Pig


Ibland är det kul att läsa om gamla favoriter och Martyn Pig av Kevin Brooks är en så. Boken kom ut redan 2003 och är en sån där höjdare som jag inte riktigt har kunnat glömma. Men det är alltid lurigt att läsa om favoriter, ibland fattar man inte varför man gillat en bok överhuvudtaget. Men Martyn Pig är fortfarande en kanonbra och väldigt spännande bok.

Det hela handlar om en kille som heter Martyn Pig (suprise, suprise) och ja, P-I-G. Gissa om han har fått lida för det.
Martyn är 15 år och bor med sin våldsamma och alkoholiserade pappa. Martyn är förälskad i granntjejen Alex som är några år äldre, men hon är ihop med Dean (en nolla enligt Martyn).

En kväll förändras hela Martyns liv. Han brukar inte tjafsa med sin pappa när han har druckit, men han får nog och skriker åt honom att hålla käft. Pappan blir tvärförbannad och försöker smälla till Martyn. Martyn flyttar sig, pappan tappar balansen, faller och slår huvudet i den öppnaspisen och dör. Martyn blir förstelnad, vad ska han göra.

Några timmar senare kommer Alex, hon får veta vad som hänt och vill att han ringer polisen. Martyn kan inte, det har gått för lång tid tycker han. Alex går hem, Martyn går och lägger sig. Dagen efter ligger pappan kvar vid spisen och Martyn vaknar av att posten kommer. När han kollar posten hittar han ett brev som visar att pappan fått ärva massor av pengar av en avlägsen släkting (någon som inte känner pappan, tänker Martyn). Helt plötsligt har Martyn fått motiv till mord och det blir ännu omöjligare att gå till polisen.

Så spännande så!

ISBN9789187667084

Inga kommentarer: