onsdag 6 maj 2015

Jag ger dig solen


Jag ger dig solen av Jandy Nelson var helt fantastiskt underbar, precis som hennes förra bok, Himlen börjar här, som jag också älskade. Precis som då är jag orolig att denna fina bok inte kommer få tillräckligt många läsare eftersom det inte går att förklara hur bra den är, det måste läsas och upplevas. Läs den helt enkelt...helst nu.

Boken handlar om Noah och Jude som är tvillingar, men väldigt olika. De berättar vartannat kapitel och Noah berättar om när de är 13 år och Jude berättar när de är 16 år. Ett så himla smart sätt att berätta! I alla fall, när boken börjar är det Noah som berättar. Han håller sig mest för sig själv och tecknar allt han ser. Hans bästa vän är storasyster Jude som är helt annorlunda. Hon är värsta popis-, surfar och snyggatjejen. Deras mamma har börjat uppmuntra dem båda att söka till en konstskola när de ska börja gymnasiet och Noah ser det som något nästan magiskt, tänk att få plugga det man älskar. Dessutom har det flyttat in en ny kille bredvid. Noah blir störtförälskad och när killen faktiskt vill hänga med honom är han så rädd att något ska bli fel mellan dem.

Sedan är det Judes tur att berätta, nu har det alltså gått tre år och något har blivit fullständigt fel. Det är bara Jude som går i konstskolan. Hon har inga vänner, håller sig för sig själv och hon har inte ens Noah längre. Hon bär omkring på sin farmors gamla "bibel" där det står hur man undviker sjukdomar och faror (ex. ha en hel lök i fickan). Hon och Noah pratar inte längre, nu är det han som är ute med coola gänget och verkar verkligen försöka vara någon annan än den han är. Jude försöker mest att överleva. Men så bestämmer hon sig för att göra en stenskulptur och får på så vis träffa en konstnär som håller på med detta. Hos honom finns också en kille som får henne att le och som hon är säker på att hon träffat förr.

Boken hoppar alltså från Noah 13 år till Jude 16 år, ungefär vartannat kapitel och långsamt förstår man vad som gick fruktansvärt fel.

Sorgligt, spännande och unikt.

 ISBN 9789186634575

Inga kommentarer: