torsdag 6 augusti 2015

Om du vågar

När du ska läsa Om du vågar av Megan Abbott, se till att du inte har något inbokat de närmaste timmarna. Risken är nämligen stor att du inte kommer kunna slita dig från boken. Sedan kommer du kolla vad mer hon har skrivit. Då kan jag redan nu säga att Om du vågar är hennes första bok som översatts till svenska och dessutom hennes internationella genombrott. Det är hennes femte bok av totalt åtta romaner, så det finns mer att läsa! Boken ska dessutom bli film med Natalie Portman.

Om du vågar handlar om vänskap, kärlek, intriger och maktbegär. Det låter kanske som något hämtat ur en riktigt smaskig kärleksroman. Men Om du vågar är något helt annat. Abbott beskrivs som en deckarförfattare men boken är inte någon traditionell deckare. Någon recensent beskrev den som Flugornas herre fast Om du vågar utspelar sig bland tjejer på high school.

Abby är med i skolans cheerleading lag, det gör att hon är en av de tjejer som är högst upp i skolans hierarki. Men det är Beth, Abbys bästa vän, som bestämmer vad de tycker om, vad de ska göra och hur det ska göras. Hon är den som verkligen har makten över tjejerna i cheerleadinggruppen.

Men när de får en ny coach, Cloette French, börjar saker förändras på ett sätt som Beth inte tycker om. Coachen luckrar upp de gamla maktpositionerna i laget, blir kompis med tjejerna och nära vän med Abby. Beth blir petad från sin plats som lagkapten och vägrar hänga med hem till coachen som de andra tjejerna har börjat umgås med. När Beth och Abby av en slump ser coachen ha sex med en man (som inte är hennes make) börjar Beth intrigera för att komma tillbaka till sin plats i toppen av skolan.

På bokens omslag står citat från författare som tyckt till om boken., bl.a. Gillian Flynn säger Om du vågar är inte någon traditionell thriller utan en kraftfull påminnelse att en flickas inre kan vara en mycket skrämmande plats". 

Så, nu ska jag ta och börja läsa The end of Everything av Megan Abbott.

ISBN 9789187301377

Inga kommentarer: