måndag 31 augusti 2015

Virtuell Våldtäkt

Virtuell Våldtäkt - Om unga och sexbilder på nätet av Caroline Engvall är en bok som är hur viktig som helst, men jäkligt jobbig att läsa. Då menar jag inte jobbig som tungläst och svår, utan att innehållet är jobbigt att ta till sig.

Jag har fattar att det är vanligt att unga lägger ut sexuella bilder på sig själva och på kompisar på nätet, fast kanske inte att det är så vanligt som Caroline Engvall skriver. Jag fattar också att nätet är ett helt naturligt sätt att umgås och kommunicera på och även dela bilder på. Men i mina öron låter det heeelt tokgalet att lägga ut nakna bilder för att få uppskattning och likes av främlingar. Herregud, de bilderna kommer för evigt att finnas och kan dyka upp när som helt igen.

Men samtidigt fattar jag, det är ett sätt att bli sedd och uppskattad. Men också att det kan utvecklas till ett självskadebeteende. Det är så lätt att gå för långt och det finns riktigt otäcka människor på nätet som gör vad de kan för att få tag på bilder på unga tjejer och killar. I mars 2013 tog en 13-årig tjej sitt liv efter att en 44 årig man hotat henne med att sprida hennes bilder. Tjejen hade skrivit till honom att hon var rädd och att hon skulle ta sitt liv. Trots det fortsatte han att pressa henne. I oktober 2014 väcktes åtal i den hittills största nätbildshärvan, där unga tjejer poserar nakna framför kameran. Det var en 28-årig man från Husby som tvingat flickorna att posera och gett dem order om vad de skulle göra framför kameran, som att penetrerar sig själva med olika föremål.

De personer som är ute efter bilder är hänsynslösa och kommer på fler och fler sätt till att komma nära unga tjejer och killar. De är givetvis på samma forum som de unga och har skaffat sig en profil där de också är unga tjejer eller killar. De blir vän med så många de kan och har de tur kanske de får tag i en bild. Kanske en bild på någon i bikini och då kan de skicka ett mail, "jag har avklädda bilder på dig" ge mig fler annars...

Detta är en bok för unga, föräldrar, lärare och alla som jobbar med barn och unga. Det är viktigt för barn och unga att veta om att detta är vanligt, att man ska vara försiktig (kan inte sägas nog ofta, fast det är tjatigt att höra), att man inte är ensam och att DET FINNS HJÄLP. För den som råkar illa ut, för den som blir kontaktad av äckel och den som mår dåligt att ha lagt ut bilder. Det finns folk som kan hjälpa, om inte föräldrar och andra nära vuxna, så finns kurator på skolan och BRIS (077-1505050), BUP (www.bup.se), Novahuset (www.novahuset.com), Inte till salu (www.intetillsalu.se), Safeselfie (www.safeselfie.se) m.fl.

I klippet pratar Malou med en av tjejerna som berättar sin historia (den är också med i boken) och med författaren Caroline Engvall. Bra om hur den virituella våldtäkten kan se ut.ISBN 9789187049798

1 kommentar:

Caroline Engvall sa...

Vad roligt att du tyckte om boken. Tack för att du läst och tipsade om den! /Caroline Engvall