tisdag 1 november 2016

Min bror monstret

Min bror monstret av Mårten Sandén är inte en skräckberättelse, det handlar inte ens om ett riktigt monster. Eller den som kallas för monster är inte ett monster, liksom. Men det finns andra som är det.

Benjamin bor ensam med sin storebror, deras mamma är död och deras pappa är försvunnen. Snake säger att pappan aldrig kommer att komma tillbaka eftersom han lurat fel personer. Snake är områdets kung, en småkriminell kille som vill bli en riktig gangster.

Benjamins storebror kallas för monstret eftersom han är en jätte, lång och stor. Men på insidan är han ett litet barn, han kan inte prata, utan använder lättare tecken, han är döv och gillar glass. Dessutom är han vrålstark och jobbar hos en stenhuggare vilket ger killarna lite pengar. Men det är svårt att få pengar till både mat och hyra, Benjamin går i skolan och tjänar inget, så de måste låna pengar av Snake för att kunna betala hyran nu när pappan är borta. Snake vill att "Monstret" ska hjälpa honom ibland, bara vara med och se hotfull ut när Snake gör sina gangster-grejer. Snake vet inte om att Benjamins bror inte förstår allt som händer och bara lyder det som Benjamin tecknar till honom.

Men när Monstret väl börjat hjälpa Snake är det svårt för Benjamin att skydda sin bror. Snake vill inte släppa dem och läget i gangstervärlden blir farligare och farligare. Benjamin börjar förstå att han och hans bror måste ta sig ut på något sätt.

Boken verkar utspela sig i en mörk stad, där våld löser problem och vettiga vuxna lyser med sin frånvaro. Jag tänker lite på Gotham city och undrar om inte Batman borde dyka upp och hjälpa lite.

ISBN 9789129699524

Inga kommentarer: