fredag 28 oktober 2016

Vi är en

Någonstans så läste jag att detta är en annorlunda bladvändare. Helt unik i sitt tema och berättarstil, jag kan bara hålla med. Sarah Crossnans bok Vi är en hoppas jag får många många läsare för det förtjänar den. Super-kanon-bok på så många sätt.

Grace och Tippy är sammanväxta tvillingar, de sitter ihop från höften och ned. Men de är två helt olika personer, Tippy är den som hörs och låter mest, medan Grace, som är bokens berättare, är den lugna som gärna håller sig i bakgrunden. Grace och Tippy delar alltså allt från morgon till kväll och för dem är det så ska vara.

Tjejerna är 16 år gamla och har alltid fått hemundervisning. Men nu har familjen ont om pengar eftersom pappan har blivit arbetslös och därför har familjen inte råd med privatlärare längre. Så Grace och Tippy ska börja i en vanlig skola. Tippy blir skitförbannad och Grace är bara tyst. Deras lillasyster som alltid gått i vanlig skola ger dem goda råd. Fast alla vet att det kommer bli hur jobbigt som helst, alla blickar och jobbiga kommentarer, Grace vet inte om detta kommer fungera alls. Men som tur är finns Yasmeen på skolan, hon är den som ska visa dem runt under deras första dagar på skolan. Yasmeen är bäst, hon stirrar ut stirrarna, skriker åt folk att lägga av och blir tjejernas mänskliga sköld. Yasmeen har en vän som heter Jon och han blir också en del i gänget. För det är så det blir, för fösta gången i sitt liv har Grace och Tibby fått vänner.

Men så börjar Grace att må dåligt. Hon vill först ingenting säga eftersom det är så mycket bra som har hänt henne och Tippy. Men Tippy märker också att allt inte är som det ska och precis när allt är så bra står de plötsligt inför det hemskaste av hemska.

Jag tycker faktiskt Vi är en är en helt fantastisk bok. LÄS!

   

Inga kommentarer: