tisdag 5 september 2017

Som stjärnor i natten

Var 40:e sekund tar någon i världen sitt liv, i Sverige är det 4 personer varje dag. Det är fruktansvärt och skrämmande att det är så. Därför är Som stjärnor i natten en viktig bok. Jennifer Niven skriver i slutet av sin bok att mentala och känslomässiga sjukdomar ofta inte diagnostiseras eftersom den som upplever symptomen skäms för att prata om dem. Hon skriver också,
Om du tror att något är fel, prata om det.
Du är inte ensam.
Det är inte ditt fel.
Det finns hjälp att få.

Som stjärnor i natten är en fantastisk fin och sorglig bok om Violet Markey och Theodore Finch. Violet har förlorat sin storasyster i en bilolycka och kan inte komma ur sorgen. Hon har fastnat och orkar inte fortsätta leva, allt är skrämmande, jobbigt och hemskt.

Finch däremot försöker att leva men han längtar efter ett slut. Hans familj och vänner har vant sig vid att han ibland försvinner in i sig själv, att han drar iväg och dyker upp när han behagar. Hans föräldrar vet inget om detta efter som de är skilda, jobbar mycket och storasyster brukar sjukanmäla honom till skolan.

Men så en dag träffas Violet och Finch i klocktornet på skolan. Båda har klättrat över räcket och balanserar på en smal kant på var sin sida av det runda tornet. Det blir Finch som räddar Violet, han börjar prata med henne och får henne att inte ta steget ut i luften. Men de som står på marken uppfattar bara när Violet är säkert inne i tornet och de tror att hon räddar Finch när han klättrar tillbaka igen.

Så börjar deras historia. Finch vill rädda Violet och få henne att börja leva igen. Som läsare hoppas man på att han räddar sig själv också. 
 
ISBN 9789187707131

 

  


Inga kommentarer: